Serghei Ilcenco, jurnalist în regiunea transnistreană, de mai bine de o lună se află în izolator, fiind bănuit de extremism. Fiul acestuia, Nicolae Ilcenco, spune că tatăl său este acuzat pe nedrept, cauza fiind fabricată de către KGB-ul transnistrean. Tânărul mai spune că jurnalistul este deţinut în condiţii foarte proaste şi i se restricţionează accesul la medicamentele de care are nevoie.
Într-o conferinţă de presă la IPN, Nicolae Ilcenco a declarat că se încercă acuzarea tatălui său de extremism, iar colaboratorii KGB-ului susţin că acesta ar fi publicat nişte apeluri extremiste pe portaluri puţin cunoscute în regiune. Deşi KGB insistă că anunţurile au fost publicate de pe adresa IP a lui Nicolae, reţinut a fost tatăl său, lucru inexplicabil mai ales că tânărul spune că nu locuieşte cu părinţii.
După ce Serghei şi Nicolae Ilcenco au participat la un miting de protest în regiunea transnistreană, colaboratorii KGB au venit acasă la Serghei şi i-au cerut să prezinte careva materiale, dar acesta a refuzat. „Tata a publicat nişte informaţii despre faptul că KGB a venit la el. Ulterior, a scris mai multe articole critice. Însă un material, care a fost şi cauza reţinerii, nu a fost scris de el. Tatăl meu are 20 de ani de când critică regimul totalitar din regiune, dar insistă că acest conflict trebuie rezolvat paşnic. Chemările din articolul prezentat ca probă nu corespund cu viziunile sale”, a subliniat Nicolae Ilcenco.
Rudele jurnalistului spun nu pot ajunge la el, fiul poate comunica cu tatăl său doar prin notiţele pe care le transmite avocatul din regiune, dar Nicolae Ilcenco spune că şi acesta său este presat de către KGB. „A fost lansată o campanie întreagă împotriva tatălui meu şi împotriva Asociaţiei Promo-LEX, care s-a oferit să ne ajute. Acum nu ni se permite să-i transmitem medicamente, el având astm şi bronşită cronică. Este deţinut în condiţii inumane, într-o cameră foarte mică în care se află alte 11 persoane”, a subliniat Nicolae Ilcenco.
Tânărul a cerut Procuraturii Generale a Republicii Moldova să intervină deoarece tatăl său este cetăţean moldovean, care practic a fost răpit şi este deţinut în condiţii inumane. De asemenea, Nicolae Ilcenco se adresează către participanţii la procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană, cerând o expertiză independentă a articolului care a servit drept motiv de reţinere.
Avocatul Asociaţiei Promo-LEX, Vadim Vieru, unul dintre avocaţii lui Serghei Ilcenco, a comunicat, în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, că a fost depusă plângere şi la Procuratura Federaţiei Ruse, deoarece ultimele decizii CEDO arată că acest stat este responsabil de ceea ce se întâmplă în regiunea transnistreană, dar fără rezultat. Nici de la Procuratura Generală a Republicii Moldova nu există niciun răspuns oficial. Misiunea OSCE la fel a fost sesizată, dar încă nu este un răspuns. Ambasada Federaţiei Ruse a răspuns că doar Republica Moldova este responsabilă de cazurile care au loc pe teritoriul său. Biroul pentru Reintegrare a reacţionat prompt şi a transmis o cere reprezentantului politic al Tiraspolului ca jurnalistul să fie eliberat, dar i s-a transmis un răspuns prin care i s-a sugerat Guvernului să nu se implice în acest caz. Ambasada SUA şi cea a Ucrainei au menţionat că monitorizează cu atenţie situaţia.
Vadim Vieru a adăugat că acum se pregăteşte dosarul care va fi depus la CEDO, contra Moldovei şi Rusiei.