logo

Juriştii critică o sintagmă din decizia instanţei constituţionale referitor la Acordul de asociere


https://www.ipn.md/ro/juristii-critica-o-sintagma-din-decizia-instantei-constitutionale-referitor-la-7978_1015953.html

Experţii în drept critică sintagma din decizia Curţii Constituţionale referitor Acordul de asociere cu UE, care stipulează că „orice altă orientare decât cea proeuropeană este apriori neconstituţională”. Obiecţiile au fost lansate în cadrul emisiunii „Politica” de la postul de televiziune „TV 7”, transmite IPN.

Ion Dron, preşedintele Asociaţiei „Justiţie şi Dreptate”, susţine că această sintagmă are un substrat politic şi nu juridic. „ Instanţa Constituţională trebuie să funcţioneze după rigorile juridice, dar din păcate o bună parte din deciziile luate de către CC au substrat politic. Nu se pune la îndoială faptul că CC a luat o decizie corectă declarând constituţional Acordul de asociere. Dar cu această sintagmă CC ar trebui să ofere explicaţii, dacă nu au fost încălcate drepturile altor cetăţeni”, a declarat Ion Dron.

Membrul Consiliului Superior al Magistraturii, Teo Cârnaţ, de asemenea consideră că această sintagmă este nelegitimă. „Spiritele se vor calma. Această sintagmă a apărut într-un comunicat pe site-ul oficial al CC. Dar nu ne putem exprima cât încă n-am văzut textul exact al deciziei, publicat în Monitorul Oficial. Dar este clar că această sintagmă intră în contradicţie cu mai multe valori ale democraţiei, cum ar fi pluritatea de opinii, pluripartitismul etc.”, a spus Cârnaţ.

Fostul membru al Comisiei Electorale Centrale, juristul Pavel Midrigan, de asemenea, a criticat sintagma respectivă. „Nu este pentru prima dată când CC ia decizii contradictorii. Să ne amintim cazul Filat. CC şi-a depăşit atunci atribuţiile, deoarece competenţa de a decide, dacă o persoană concretă poate să ocupe o anumită funcţie publică ţine de Parlament. CC trebuie să-şi cunoască locul, nu este o instituţie aleasă de cetăţeni. Cetăţeanul este cel care trebuie să decidă vectorul orientării externe”, a adăugat Midrigan.

Expertul constituţionalist Vitali Catană susţine că sintagma respectivă nu ar exista în conţinutul deciziei CC şi că este vorba de o eroare de redactare. „Cineva a vrut să prezinte esenţialul deciziei CC într-o formă prescurtată. Presupun că CC a încercat să definească în decizia sa ce înseamnă democraţie, iar persoana care a redactat comunicatul pe site-ul CC a interpretat greşit”, a conchis Catană.

Sintagma respectivă a provocat discuţii aprinse în tabăra politicienilor de stânga, iar candidatul partidului „Patria”, Grigore Petrenco, susţine că decizia ar fi fost luată pentru a scoate din cursa electorală partidele ce au altă orientare decât cea proeuropeană.