logo

Juriști: Există premise ca Stoianoglo să obțină câștig de cauză la CEDO


https://www.ipn.md/ro/juristi-exista-premise-ca-stoianoglo-sa-obtina-castig-de-7978_1085021.html

Există premise ca procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, să obțină câștig de cauză la CEDO, iar viteza cu care evoluează acest dosar trezește suspiciuni. Sunt părerile mai multor juriști, potrivit cărora rapiditatea înregistrară pe cazul „Stoianoglo” are loc în detrimentul calității actului de justiție. Potrivit specialiștilor, implicarea politicului este sesizabilă în acest caz, în special, când procurorului general i s-a interzis să ofere argumente în favoarea nevinovăției sale la ședința Consiliului Superior al Procurorilor, notează IPN.

Potrivit juștilor de la Centrul de Resurse Juridice, gravitatea acuzațiilor care i se aduc lui Stoianoglo necesită o responsabilitate maximă, iar procesele care au loc în pripă, trezesc bănuieli că ar exista interese, inclusiv, politice.

„Justiția care se face repede, nu este și calitativă și nu este exclus că Stoianoglo va merge în instanțele naționale, va epuiza remediile interne, va merge la CEDO și va obține câștig de cauză. Viteza cu care se produc toate procesele mă face să cred că este un dosar diferit de celelalte și, probabil, sunt și interese. Întregul proces a fost forțat de politic prin modificările legislative care s-au făcut în mare grabă până la ziua reținerii. O demisie onorabilă și ulterior, lupta în instanță, ar fi pentru Stoianoglo o modalitate să se credibilizeze”, a spus juristul Centrului de Resurse Juridice, Ilie Chirtoacă, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Expertul în drept constituțional, Teodor Cârnaț, califică drept „forțate” procesele din jurul cazului procurorului general suspendat. Potrivit lui, implicarea politicului a fost sesizabilă chiar din timpul ședinței CSP, când a fost decisă desemnarea procurorului Furtună pentru investigarea sesizării depuse de deputatul Lilian Carp.

„Într-un stat de drept fiecărui om i se garantează accesul la justiție, indiferent de faptul că e stat capturat, război sau pandemie. În plus, i se garantează principiul prezumției nevinovăției, și aceste principii sunt absolute. În acest caz, trebuia lui Stoianoglo să i se dea posibilitatea să se apere în fața CSP. Noi am văzut că nu i s-a permis, iar acest lucru a fost regizat de politic. Oricâte probe s-ar acumula pe acest dosar, el are deja pecetea politicului”, a spus Teodor Cârnaț.

Procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a fost plasat în arest la domiciliu pentru o perioadă de 30 de zile. Lui Stoianoglo i se aduc mai multe învinuiri printre care semnarea raportului la un proiect de lege care ar fi facilitat Landromatul rusesc, în perioada când deținea funcția de președinte al comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică. De asemenea, Stoianoglo este acuzat că ar fi primit de la Veaceslav Platon 5,5 milioane de dolari pentru a-i asigura acestuia eliberarea din pușcărie. Ieri, procurorul de caz, Victor Furtună, a contestat decizia privind plasarea lui Stoianoglo în arest la domiciliu și a cerut arest preventiv pentru procurorul general suspendat.