În perioada rece a anului, moldovenii îşi încălzesc doar jumătate din suprafaţa locuită – arată o cercetare a Biroului Naţional de Statistică privind cantitatea consumului de energie în gospodăriile casnice. Totodată, deşi unul din obiectivele ţării este reducerea consumului de energie electrică şi termică, doar în 50% din locuinţele vizate în cercetare s-au realizat lucrări de izolare, transmite IPN.
Svetlana Bulgac, şefă de direcţie la BNS, a spus că 53,7% din locuinţele din mediul urban sunt conectate la sistemul centralizat de încălzire, 21% au sistem autonom pe bază de gaz sau electricitate, iar 5,7% sistem autonom pe bază de lemn sau cărbune, 17,5% au sobe individuale, iar 2,1% nu dispun de sistem de încălzire.
Cei mai mulţi locuitori din mediul rural folosesc sobe individuale – 56,1%, sistemul centralizat de încălzire – 22,4%, iar de sisteme autonome dispun 20,4% dintre gospodării. La 1 aprilie 2016, 1,1% dintre locuinţe nu dispuneau de niciun fel de sistem de încălzire.
53,0% dintre locuinţele din oraşe nu dispun de niciun sistem de încălzire a apei menajere şi doar 13,2% sunt conectate la sistemul centralizat. În sate 77,6% nu dispun de vreun sistem de încălzire a apei menajere, 22,3% utilizează sisteme autonome şi 0,1% sunt conectate la sistemul centralizat de încălzire a apei.
Svetlana Bulgac a subliniat că cercetarea a demonstrat că fondul locativ al Republicii Moldova este foarte învechit. Astfel, 79,3% din toate locuinţele sunt construite până în 1990. Pe parcursul ultimilor ani se atestă o descreştere constantă a numărului de locuinţe construite, iar din 2011 până în prezent avem doar 2% locuinţe construite.
Prezent la prezentarea studiului, Alexander Darras, reprezentant din partea Delegaţiei UE la Chişinău, a spus că Uniunea Europeană a fost foarte activă în domeniul energetic al Moldovei, iar acest lucru s-a realizat prin proiectul Energie şi Biomasă. „Suntem atât de angajaţi în domeniul biomasei pentru că este o şansă unică pentru Moldova să-şi diversifice sursele de energie şi să-şi valorifice sursele de energie aici la nivel local. În acest sens, am instalat mai multe sisteme de încălzire pe bază de biomasă. Cei din agricultură care doresc să presteze combustibil pe bază de biomasă sunt susţinuţi de UE. Proiectul de care vorbim este unul cu adevărat comprehensiv, prin care vrem să creăm o piaţă a biomasei aici în Moldova, ca atunci când el va ajunge la sfârşit să putem spune că biomasa a devenit un element cheie în producerea energiei”, a spus Alexandre Darras.
Acesta a adăugat că Republica Moldova şi-a propus scopuri ambiţioase în consumul de energie din surse regenerabile – până în 2020 să ridice la 20% consumul de energie din surse regenerabile, în acest sens toate instituţiile publice din Moldova cu suportul mai multor parteneri de dezvoltare s-au angajat la atingerea acestui scop.
În cadrul conferinţei s-a menţionat că Moldova a reuşit să realizeze o cercetare coprehensivă privind consumul de energie, fiind un model de bune practici pentru a fi preluat şi de alte ţări.