logo

Jumătate din cazurile de tortură înregistrate au loc în secţiile de poliţie


https://www.ipn.md/ro/jumatate-din-cazurile-de-tortura-inregistrate-au-loc-in-sectiile-de-politie-7967_1008287.html

Numărul de plângeri depuse de către victimele torturii în Republica Moldova este în creştere, pe când numărul de cazuri care ajung în instanţă este foarte mic. Acest fapt indică asupra unor anchete imperfecte, iar să incriminezi poliţiştii de rele tratamente este practic imposibil. Potrivit unui raport al Federaţiei Internaţionale pentru Drepturile Omului (FIDH), elaborat cu sprijinul Promo-LEX Moldova, jumătate sau 54% dintre cazurile de tortură înregistrate doar anul trecut în Republica Moldova au avut loc în secţiile de poliţie, 26% – în locurile publice, iar 8% – în spaţiile de detenţie, transmite IPN.

Pavel Postica, director program în cadrul Promo-LEX, a apreciat ca fiind deficient accesul la asistenţa medicală şi psihologică în instituţiile penitenciare, unde elementar nu există aparataj de tratare a dinţilor sau efectuare a unor radiografii. Psihologii nu inspiră încredere deţinuţilor, majoritatea cred că aceştia sunt loiali administraţiei penitenciarului. De asemenea, faptul că psihologii sunt îmbrăcaţi în uniforme nu contribuie la stabilirea unor relaţii de încredere între ei şi deţinuţi. În raport se mai menţionează că şi avocaţii din oficiu nu sunt interesaţi de apărarea drepturilor clientului, iar serviciile pe care le oferă nu sunt decât o formalitate.

Souhayr Belhcassen, preşedintele de onoare al FIDH, s-a referit la situaţia din regiunea transnistreană, calificând-o drept alarmantă. Legislaţia transnistreană nu este recunoscută internaţional şi, respectiv, autorităţile de aici nu se supun legilor şi standardelor internaţionale. Respectarea drepturilor persoanelor deţinute nu este o prioritate pentru autorităţille transnistrene.

Artak Kirakosyan, secretarul general FIDH, a făcut unele recomandări privind ameliorarea situaţiei, sugerând ca, în mod prioritar, să continue reformele în domeniu justiţiei şi perfecţionarea sistemului penitenciar. Pentru regiunea transnistreană expertul a menţionat că, chiar dacă la mijloc este o problemă politică, este necesară funcţionarea organelor de drept în teritoriu şi conformarea lor la standardele internaţionale.