logo

Judectori: Pentru 30 de oameni cu probleme de integritate, se distruge puterea judecătorească


https://www.ipn.md/ro/judectori-pentru-30-de-oameni-cu-probleme-de-integritate-7967_1095524.html

Reforma justiției, demarată de guvernarea PAS, riscă să eșueze. Avertizările vin din partea președintelui interimar al Asociației Judecătorilor din Republica Moldova, Ion Chirtoacă. Potrivit magistratului, în lupta cu unele persoane asupra cărora planează suspiciuni de corupție, guvernarea ar putea distruge întreaga putere judecătorească. În același context, judecătoarea Curții de Apel Chișinău, Angela Bostan, spune că eticheta „judecători corupți” a fost mult prea des vehiculată, în lipsa unor condamnări definitive pentru acte de corupție, notează IPN.

Președintele interimar al Asociației Judecătorilor din Republica Moldova spune că reforma justiției este binevenită, însă pentru realizarea ei este necesară identificarea unui consens larg în societate. De asemenea, potrivit magistratului, pentru procedura de evaluare a integrității și profesionalismului judecătorilor este necesară modificarea Constituției. Ion Chirtoacă spune că exercițiul pre-vetting-ului a demonstrat că judecătorii își doresc reformarea justiției.

„Reforma justiției este necesară, dar pentru 30-40 de oameni din sistem care ar fi avut probleme de integritate, se distruge puterea judecătorească. Judecătorii care sunt corupți, care au fost prinși cu acte de corupție, să fie trași la răspundere. Judecătorii au văzut acest pre-vetting ca pe o speranță. Datele arată că din rândul judecătorilor la acest pre-vetting s-au înscris 28 de judecători. Eu am fost unul dintre judecătorii activi care am crezut real că politicul va dori o reformă autentică a justiției. Dar din societatea civilă s-au înscris doar 12 candidați la pre-vetting. Vă imaginați ce așteptări mari avea puterea judecătorească de la acest pre-vetting? S-au înscris tocmai 28 de candidați. Niciodată în istoria Republicii Moldova nu s-a înscris la un concurs un număr atât de mare de judecători. Pentru 6 funcții, concurau 28 de judecători, dar din societatea civilă pentru 6 locuri s-au înscris doar 12, dintre care 3 persoane s-au retras. Cine se opune reformei justiției? Judecătorii sau societatea civilă care a avut frică de acest pre-vetting?”, a spus Ion Chirtoacă în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV.

Judecătoarea Curții de Apel Chișinău, Angela Bostan, spune că judecătorii sunt discreditați și pierd din încrederea societății atunci când sunt, pe nedrept, etichetați ca fiind corupți sau lipsiți de integritate.

„Când vorbim de judecători corupți, câte sentințe de condamnare pentru corupție avem în rândul judecătorilor? Aceste etichete de judecători corupți, lipsiți de integritate au fost mult prea mult mediatizate și manipulate în societate. Acest lucru l-a demonstrat pre-vetting-ul, atunci când se căutau milioane, case de lux, iahturi. Ce s-a găsit? Sume de bani muncite de părinți și expediate în Republica Moldova. Majorările salariilor judecătorilor au fost mai mult vehiculate decât realizare. Astăzi un judecător din prima instanță ridică un salariu de 12-13 mii de lei. Este un salariu racordat la salariile pe care le primesc judecătorii țărilor din jur? Trebuie să fie o motivație financiară suficient de echitabilă condițiilor economice ale țării”, a mai spus judecătoarea Curții de Apel Chișinău, Angela Bostan.

Guvernarea PAS a demarat procedura de evaluare a integrității și profesionalismului judecătorilor și procurorilor din Republica Moldova. Exercițiul pre-vetting vizează evaluarea candidaților la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii și Consiliul Superior al Procurorilor, iar procedura de vetting presupune evaluarea celorlalți judecători și procurori din sistem.