logo

Judecătorul Melniciuc, trimis pe banca acuzaților pentru hărțuire sexuală


https://www.ipn.md/ro/judecatorul-melniciuc-trimis-pe-banca-acuzatilor-pentru-hartuire-sexuala-7967_1108149.html

Cauza penală în privința judecătorului Oleg Melniciuc, acuzat de hărțuire sexuală, a fost expediată în instanța de judecată. Învinuitul pledează nevinovat, transmite IPN.

Procuratura Generală precizează că, în perioada februarie-aprilie 2022, acuzatul, activând în calitate de judecător, a profitat de statutul său și de poziția de conducător al stagiului de practică desfășurat de către o elevă a unui colegiu, în vârstă de 19 ani. Acesta ar fi determinat-o la acțiuni nedorite cu caracter sexual, ademenind-o de mai multe ori în biroul său de serviciu. În aceste împrejurări, învinuitul a manifestat un comportament fizic și verbal, acțiuni care au creat pentru victimă o atmosferă neplăcută și umilitoare.

Potrivit acuzatorilor de stat, în urma faptelor ilegale, victima a suferit o traumă psihologică constatată printr-un raport de expertiză: sentiment de pericol, neajutorare, alertă, cu sporirea randamentului de hipervigilență, subapreciere personală, sentimentul pronunțat de necorespundere și insuficiență.

Judecătorul a fost acuzat de hărțuire sexuală, manifestată printr-un comportament fizic, verbal și nonverbal, care lezează demnitatea persoanei și creează o atmosferă neplăcută, degradantă și umilitoare cu scopul de a determina o persoană la raporturi sexuale, săvârșită prin constrângere.

În privința acestuia a fost aplicată măsura procesuală de constrângere – obligarea de a se prezenta. Potrivit Codului Penal, judecătorul riscă amendă în mărime de la 500 la 650 de unități convențională, muncă neremunerată în folosul comunității de la 120 la 180 de ore sau închisoare pe termen de până la 2 ani.

Anterior Consiliul Superior al Magistraturii preciza că Oleg Melniciuc nu examinează cauze și nu beneficiază de salariul de judecător, deoarece a fost suspendat din funcție în anul 2022 în legătură cu emiterea de către Judecătoria Anenii Noi a sentinței de condamnare într-un alt caz, de îmbogățire ilicită. Sentința nu este definitivă, iar Melniciuc, și în acest dosar, pledează nevinovat.