Judecătorii şi unii deputaţii nu şi-au publicat declaraţiile de venit, deşi termenul a expirat demult
https://www.ipn.md/ro/judecatorii-si-unii-deputatii-nu-si-au-publicat-declaratiile-de-venit-desi-terme-7967_989458.html
Judecătorii din Moldova nu şi-au publicat declaraţiile de proprietăţi şi venituri, deşi termenul-limită a expirat încă la 3 martie. Şi 9 deputaţi sunt restanţieri la acest capitol, arată un raport al Asociaţiei Presei Independente, transmite Info-Prim Neo.
API face referire la şefa aparatului Consiliului Superior a Magistraturii, Ecaterina Buzu, care a declarat că judecătorii nu încalcă legea, căci declaraţiile au parvenit de la Comisia Centrală de Control abia la 4 aprilie. Acestea urmează a fi prelucrate pentru că nu se vor publica integral, în formă scanată, ci vor fi excluse unele date personale, procedură care va mai lua încă 2-3 săptămâni.
Până astăzi, 8 aprilie, pe site-ul Parlamentului nu au fost plasate încă declaraţiile de venituri şi proprietate a 9 dintre deputaţi. Este vorba de: Iurie Apostolachi, Victor Bodiu, Iurie Chiorescu, Simion Grişciuc, Maria Nasu, Gheorghe Braşovschi, Stella Jantuan, Oleg Sârbu şi Vladimir Saharneanu.
Deputaţii restanţieri susţin că au transmis declaraţiile pentru a fi plasate pe site-ul Parlamentului, însă acest lucru nu s-a întâmplat. La rândul lor, responsabili din cadrul Direcţiei informaţionale-analitice a Parlamentului spun că declaraţiile celor 9 deputaţi nu au fost primite de la Comisia Centrală de Control pentru a fi plasate pe site.
Între timp, Ministerul Justiţiei a propus un nou mecanism de verificare a declaraţiilor demnitarilor. Guvernul a aprobat un proiect de lege care prevede constituirea Comisiei Principale de Etică. Dacă proiectul va fi adoptat de Parlament, declaraţiile de venituri ale demnitarilor vor fi verificate de persoane care nu au aparţinut vreunui partid politic în ultimii trei ani, iar Comisia va fi autoritate publică autonomă şi independentă faţă de alte autorităţi publice. Potrivit ministrului justiţiei, Alexandru Tănase, Comisia Principală de Etică va înlocui actuala Comisie Centrală de Control, în acelaşi timp fiind înăsprite sancţiunile pentru nedeclararea veniturilor.