Judecătorii şi majoritatea deputaţilor şi-au scos averile la vedere
https://www.ipn.md/ro/judecatorii-si-majoritatea-deputatilor-si-au-scos-averile-la-vedere-7967_989570.html
Judecătorii din Moldova şi-au scos averile la vedere pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), arată un raport al Asociaţiei Presei Independente (API). Potrivit API, declaraţiile au fost plasate mai târziu de termenul limită, 3 martie, din cauză că au parvenit cu întârziere de la Comisia Centrală de Control, transmite Info-Prim Neo.
Astfel, pe site-ul CSM au fost plasate declaraţiile cu privire la venituri şi proprietăţi ale trei membri ai CSM, Alexandru Arseni, Vasile Creţu şi Igor Dolea. Deocamdată, nu toate declaraţiile au fost făcute publice, site-ul CSM fiind actualizat pe măsură ce declaraţiile parvin de la Comisia Centrală de Control.
De la Curtea Supremă de Justiţie, 26 de judecători şi-au făcut publice veniturile. Aceştia sunt Vera Macinskaia, Natalia Moldovanu, Valeriu Arhip, Valentin Barbă, Ala Cobăneanu, Svetlana Caitaz, Nina Cernat, Vasile Cherdivară, Iulia Cimpoi, Valentina Clevadî, Nicolae Clima, Ion Corolevschi, Tamara Chişcă-Doneva, Valeriu Doagă, Svetlana Filincova, Eugenia Fistican, Vasile Ignat, Sveatoslav Moldovan, Svetlana Novac, Iuliana Oprea, Tatiana Răducanu, Iulia Sîrcu, Galina Stratulat, Iurie Şumcov, Tatiana Vieru, Ion Vîlcov.
Dintre deputaţii despre care API a anunţat anterior că nu au plasat declaraţia de avere pe site-ul Parlamentului, doar Victor Bodiu şi-a publicat declaraţia, atât pe site-ul Parlamentului, dar şi pe cel al Cancelariei de Stat.
Directorul executiv al API, Petru Macovei, a declarat pentru Info-Prim Neo că secretarul general, Victor Bodiu, este încă deputat, pentru că CEC nu i-a retras încă mandatul. „Dacă se merge pe buchia legii, el este încă deputat pentru că mandatul nu a fost atribuit altei persoane. Plus la acesta, locul lui în fracţiune nu a fost ocupat de nimeni”, a spus Petru Macovei.
Din cei 101 deputaţi, opt nu şi-au publicat încă declaraţiile de venituri şi proprietate pentru anul 2010. Este vorba de Iurie Apostolachi, Iurie Chiorescu, Simion Grişciuc, Maria Nasu, Gheorghe Braşovschi, Stella Jantuan, Oleg Sîrbu şi Vladimir Saharneanu.