Judecătorii moldoveni sunt învăţaţi cum trebuie interpretate stipulările Codului Civil cu privire la defăimare
https://www.ipn.md/ro/judecatorii-moldoveni-sunt-invatati-cum-trebuie-interpretate-stipularile-codului-7967_964447.html
Un grup de douăzeci de judecători va studia experienţele altor state în examinarea cauzelor de defăimare şi libertate de exprimare de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului în cadrul unui seminar organizat de OSCE privind calomnia şi defăimarea, care a început luni, 23 aprilie, la Chişinău.
Evenimentul de două zile reune;te judecători din instanţele de sector şi de la Curtea de Apel din Chişinău, unde se examinează majoritatea cauzelor legate de defăimare.
“R. Moldova se numără printre ţările ce au înlăturat pedeapsa penală pentru calomnie, defăimare şi insultă, în aliniere cu standardele europene”, a spus Miklos Haraszti, reprezentantul OSCE pentru Libertatea Presei, într-un mesaj adresat participanţilor. “Acest seminar ar putea ajuta instanţele judecătoreşti să găsească echilibrul între protejarea libertăţii de exprimare şi demnitatea umană”, se arată în mesaj.
Şeful Misiunii OSCE în Moldova, Ambasadorul Louis O’Neill, a declarat la deschiderea seminarului că scopul acestuia este de a oferi judecătorilor o mai bună înţelegere a modului în care stipulările Codului Civil cu privire la defăimare trebuie interpretate în conformitate cu prevederile Convenţiei Europene pentru apărarea Drepturilor Omului”
Seminarul este organizat de Misiunea OSCE în Moldova, Oficiul Reprezentantului OSCE pentru Libertatea Presei în cooperare cu Consiliul Superior al Magistraturii şi Institutul Naţional al Justiţiei
R. Moldova a înlăturat pedeapsa penală pentru calomnie în 2005. Ulterior, a fost modificat articolul 16 al Codului Civil cu privire la defăimare şi au fost introduse o serie de criterii ce urmează a fi luate în considerare la stabilirea mărimii compensaţiilor financiare pentru cauzarea daunelor morale. Responsabilitatea de a decide asupra compensaţiilor financiare pentru daune morale şi de a stabili mărimea acestora continuă să ţină de competenţa judecătorilor.