logo

Judecătorii Curții Constituționale au demisionat in corpore


https://www.ipn.md/ro/judecatorii-curtii-constitutionale-au-demisionat-in-corpore-7965_1066425.html

Judecătorii Curții Constituționale au demisionat in corpore. Încetarea mandatului și vacanța funcțiilor de judecători ai Curții Constituționale va fi anunțată autorităților competente să desemneze noii judecători, se menționează într-un comunicat de presă al instituției. Judecătorul Veaceslav Zaporojan va exercita atribuțiile administrative ale președintelui Curții până la alegerea noului președinte, transmite IPN.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a scris pe Facebook că salută „decizia judicioasă, deși întârziată, a membrilor Curții Constituționale”. Potrivit lui Igor Dodon, această soluție a fost unica rezonabilă în conjunctura actuală, dar și una mult așteptată nu doar la nivel național. „Organele însărcinate cu numirea judecătorilor (Parlamentul, Guvernul și Consiliul Superior al Magistratului) urmează să demareze în regim de urgență procedurile aferente numirii judecătorilor Înaltei Curți”, scrie şeful statului.

Potrivit lui Igor Dodon, numirea noilor judecători constituie un obiectiv de importanță deosebită în lumina ultimelor evenimente naționale, dar și a aprecierilor exprimate de partenerii externi. Astfel că, acest exercițiu urmează a fi axat exclusiv pe criteriile integrității, profesionalismului, ireproșabilității și, nu în ultimul rând, cel al obiectivității. „Exprim încrederea în faptul că noua componență a Curții Constituționale va fi una independentăs, va realiza nobila misiune de a garanta supremația Constituției, se va supune numai Legii Supreme și va exclude cu orice preț influențele politice și jocurile de culise”, a mai scris Igor Dodon.

Actualizare: Și premierul Maia Sandu a avut o reacție, menționând că „demisia judecătorilor Curții Constituționale este unica acțiune posibilă ce putea fi luată de niște judecători care au discreditat imaginea instituției, au făcut de rușine Republica Moldova peste hotare și și-au bătut joc de cetățeni și de Constituție”.

La sfârșitul săptămânii trecute, Mihai Poalelungi a demisionat din funcția de președinte al Curții Constituționale și cea de judecător constituțional. Demisia a fost anunțată până la avizul Comisiei de la Veneția care menționează că în Republica Moldova nu au existat condiții de dizolvare a Parlamentului. Majoritatea parlamentară formată din PSRM și ACUM a acționat în limitele Constituției atunci când a instalat noul guvern condus de Maia Sandu. Comisia a catalogat ca fiind „fără precedent” felul în care instanța constituțională de la Chișinău a calculat când expiră termenul de trei luni oferit pentru învestirea noului guvern, după care intervin circumstanțele pentru dizolvarea Parlamentului.