logo

Judecătorii caută „umbrele politice” pentru a fi protejați dacă fac ilegalități, declarație


https://www.ipn.md/ro/judecatorii-cauta-umbrele-politice-pentru-a-fi-protejati-daca-7978_1073591.html

Persoane influente din interiorul sistemului judecătoresc își caută „umbrele politice”, iar în schimb își asumă anumite obligațiuni în fața cercurilor de influențe. Pe de o parte, politicienii își asigură astfel controlul total asupra hotărârilor instanțelor. Pe de altă parte, judecătorii care se plimbă pe la partidele politice își asigură cumva imunitate, ca să fie protejați, să nu fie trași la răspundere pentru eventuale ilegalități. Despre acest lucru a vorbit într-un interviu pentru IPN fostul judecător Mihai Murguleț, membru al Asociației Vocea Justiției și al Asociației Judecătorilor din Republica Moldova.

Mihai Murguleț a declarat că în societatea din Republica Moldova se vorbește de foarte mult timp despre justiție selectivă. În opinia sa, aceste lucruri se întâmplă pentru că există influențe din exteriorul sistemului judecătoresc – influențe politice și influențe din partea cercurilor economice. Și, cu părere de rău, spune fostul judecător, unele persoane influente din interiorul sistemului judecătoresc, la inițiativa lor, își asumă anumite obligațiuni în fața acestor cercuri.

Potrivit fostului magistrat, independență judecătorească trebuie garantată. Nu doar pe hârtie. În opinia sa, uneori pentru un judecător este mai simplu să se supună, decât să încerce să-și păstreze independența. Chiar și așa, se mărește numărul celor care se opun tentativelor de influență din exterior. Acest fapt supără anumite forțe politice, dar politicul trebuie să înțeleagă că lucrurile nu mai pot fi tolerate, justiția trebuie să fie lăsată în pace.

Mihai Murguleț crede o parte din vină pentru influența judecătorilor o are și Consiliul Superior al Magistraturii, asupra căruia mereu au existat tentații din partea politicului de a-l subjuga. Or, CSM are rolul de a apăra judecătorul de influențele din afara sistemului.

Mihai Murguleț a mai spus că și în interiorul sistemului judecătoresc există grupuri de judecători care au relații mai apropiate și împreună încearcă să controleze anumite lucruri. Un exemplu este fostul președinte al Curții Supreme de Justiție, care, chiar dacă a pierdut funcția, încearcă să sprijine un cerc de judecători, pentru a controla în continuare sistemul judecătoresc, spune Mihai Murguleț.

Decretul de demitere a lui Mihai Murguleț din funcția de judecător a fost publicat în Monitorul Oficial la sfârșitul săptămânii trecute. Fostul magistrat a contestat hotărârea. În opinia sa, decizia de a-l demitevine după ce a refuzat să se supună unor indicații ale vicepreședintelui Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, despre care spune că beneficiază de „umbrela politică” a șefului Aparatului Președintelui, responsabil pe domeniul justiției.

Interviul „Justiția moldovenească – privire din interior” face parte din proiectul IPN „Injustiția la vedere prin mijloace multimedia”.