Judecători din Chişinău participă la un curs de instruire privind etica judiciară
https://www.ipn.md/ro/judecatori-din-chisinau-participa-la-un-curs-de-instruire-privind-7967_967097.html
34 de judecători de la Curtea de Apel Chişinău şi de la instanţele de judecată de sector participă la un curs de instruire privind etica şi reforma juduciară în Moldova, organizat de Guvernul SUA şi Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).
Pricipalul vorbitor la trainingul de două zile este judecătorul D. Brooks Smith de la Curtea Federală de Apel a SUA de circuitul 3 (instanţă de judecată cu o treaptă mai jos de Curtea Supremă), care a constribuit la reforma sistemului juduciar în ţări ca Rusia, Bulgaria, Albania, Letonia ş.a.
În cadrul unei conferinţe de presă de joi, 1 noiembrie, judecătorul a subliniat că o justiţie independentă şi imparţială este extrem de importantă pentru orice sistem de drept din lume. Totodată, D. Brooks Smith a remarcat că este esenţial ca sistemul juduciar să fie perceput de public drept unul competent, transparent şi de încredere. Referindu-se la legătura dintre salarizare şi etica profesională, D. Brooks Smith a menţionat că judecătorii ar trebui să fie plătiţi satisfăcător pentru a nu fi nevoiţi să caute surse suplimentare de venit, lucru care i-ar împiedica să-şi îndeplinească adecvat îndatoririle.
Preşedintele CSM, Nicolae Clima, a delcarat că CSM a elaborat un nou Cod de etică judiciară, care urmează a fi adoptat în curând. Spre deosebire de actualul Cod al eticii profesionale, acesta stabileşte standarde de conduită conforme cu onoarea şi demnitatea judecătorului într-o manieră mai largă şi explicită. Printre prevederile Codului se numără o regulă specială ce ţine de autorecuzarea de la judecarea cauzelor şi o stipulare care interzice judecătorilor să folosească telefonul în timpul şedinţelor şi deliberărilor. La una dintre şedinţele viitoare a CSM se va pune în discuţie interzicerea întrevederilor între patru ochi a judecătorilui cu una dintre părţile implicate în proces, a menţionat Nicolae Clima.
Potrivit directorului Programului Preliminar pentru Ţară din Moldova, Laurence T. Vetter, Guvernul SUA asigură asistenţă sistemului judiciar din Moldova şi prin programele pilot în instanţele de judecată, contribuind la renovarea clădirilor, utilarea cu echipament de birou şi modificarea lucrului funcţionarilor. Pe viitor se planifică elaborarea unui soft de gestionare a dosarelor, care va permite accesul publicului la hotărârile instanţelor prin intermediul unei pagini web, a adăugat Laurence T. Vetter.
Sondajul privind indicele coruţiei în Moldova realizat de Transparensy International în 2006, plasează sistemul judiciar pe locul doi printre cele mai corupte institute ale statului.