logo

Judecător al Curţii Constituţionale despre necesitatea revizuirii Legii fundamentale


https://www.ipn.md/ro/judecator-al-curtii-constitutionale-despre-necesitatea-revizuirii-legii-fundamen-7978_1014324.html

Aproape jumătate din articolele legii fundamentale trebuie modificate, susţine Victor Popa, judecător în Curtea  Constituţională. Declaraţia a fost făcută în cadrul unei ediţii speciale dedicate aniversării a 20-ea de la adoptarea Constituţiei Republicii Moldova a emisiunii „Loc de dialog” de la postul public Radio Moldova, transmite IPN.

Victor Popa a precizat că în cadrul CC a fost efectuată o analiză a Legii fundamentale şi s-a constatat că două articole sunt confuze, 8 articole sunt formulate incorect, 2 – produc instabilitate politică, iar altele 24de asemenea necesită modificări.

Potrivit lui Popa, cea mai mare problemă constituţională care trebuie soluţionată este schimbarea formei de guvernământ, pentru a evita instabilitatea politică, iar în consecinţă şi instabilitatea economică şi socială. „Din toate statele europene cu forme parlamentare de guvernare doar în Republica Moldova există un sistem închis de alegere a şefului statului. Constituţia noastră prevede că preşedintele ţării poate fi ales cu voturile a 3/5 din deputaţi, iar dacă nu este ales din al doilea tur, urmează dizolvarea Parlamentului. Totodată, sondajele au arătat că majoritatea respondenţilor sunt pentru alegerea directă a şefului statului”, a precizat magistratul.

Victor Popa a mai adăugat că urmează a fi amendate şi normele constituţionale ce ţin de organizarea judecătorească şi alegerea procurorului general, „dacă se doreşte o reuşită a reformei judiciare”.

Totodată, judecătorul Curţii Constituţionale a mai opinat că în contextul integrării europene va trebui de modificat şi articolul 2 din Legea fundamentală, care stipulează că suveranitatea aparţine poporului. „În cazul aderării la Uniunea Europeană, Republica Moldova va pierde o parte din suveranitate, deoarece va trebui să se conformeze normelor şi rigorilor UE”, a conchis Popa.