logo

Jos mâna de pe patentă! Un grup de comercianți a ieșit la o conferință alături de un deputat


https://www.ipn.md/ro/jos-mana-de-pe-patenta-un-grup-de-comercianti-7965_1094681.html

După ce acum o săptămână s-au întâlnit cu ministrul economiei, un grup de patentari a ieșit miercuri într-o conferință de presă alături de un deputat din opoziție. Aceștia au declarat că de nenumărate ori au făcut apel către toate guvernările pentru a fi auziți, însă degeaba. Or, ei își doresc ca autoritățile, „înainte de a lua cuiva bucata de pâine, să o înlocuiască cu ceva”. Patentării au făcut apel către premier și către ministrul economiei să nu să se grăbească să promoveze legi în detrimentul cetățenilor, transmite IPN.

Olga Ceapchi, lidera grupului de inițiativă al patentarilor din Ștefan Vodă, a declarat că titularii de patente pur și simplu nu sunt auziți. „Activitatea în bază de patentă este o soluție atunci când Republica Moldova este o țară pusă pe brânci și cetățenii nu au o altă sursă de existență. Noi suntem acei care cu tărie de caracter nu am luat drumul pribegiei, dar am rămas în țară alături de familie, alături de copiii care au nevoie de noi”, susține Olga Ceapchi.

Alexandru Vișnevschi, deținător de patentă din Rezina, a menționat că toți ponegresc activitatea patentarilor deși aceștia activează în câmpul legal, nu fac contrabandă și evaziune fiscală. Antreprenorul acuză guvernarea de incompetență și de lipsă de transparență, menționând că proiectul prin care termenul pentru activitatea în bază de patentă a fost prelungit cu numai șase luni nu a fost consultat public. „Guvernarea de acum critică guvernările precedente, le acuză de dictatură, că nu au fost transparente și așa mai departe. Dar, stimați deputați, dumneavoastră călcați fix pe aceleași greble, procedați câteodată mai rău decât predecesorii”, a spus Alexandru Vișnevschi. Potrivit lui, titularii de patentă, chiar dacă fac bani, îi cheltuie aici, acasă.

„Solicităm excluderea termenului limită de activitate în baza patentei de întreprinzător. Noi suntem permanent șantajați”, a declarat Eleonora Herghelegiu-Ţurcanu, patentară din Căușeni. Aceasta a spus că trebuie să fie creat un grup de lucru mixt cu reprezentanții tuturor structurilor de stat. „Vă rog mult nu ne împingeți în stradă. Noi vom fi nevoiți, conform Constituției, după aceste șase luni, să ieșim în stradă să ne apărăm locurile noastre de muncă. Vă spunem. Jos mâna de pe patentă și nu vom ceda”, a mai spus femeia.

Deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Grigore Novac, a declarat că guvernanții ignoră revindecărilor titularilor de patentă. „Au fost trași pe sfoară, pentru că li s-a propus una, dar s-a făcut cu totul altceva. Această categorie de cetățeni care activează în baza patentei de întreprinzător își doresc să contribuie la bugetul de stat cu taxe, doresc să muncească legal aici,  acasă”, mai spune parlamentarul.

Termenul de desfășurare a activității de comerț în baza patentei, care urma să expire pe 31 decembrie 2022, a fost prelungit până pe 1 iulie 2023. Patenta de întreprinzător este în prezent utilizată în activitățile de comerț cu amănuntul la tarabe, tejghele, tonete, în chioșcuri, pavilioane și din autovehicule.

Experții în economie susțin că acest regim a fost instituit inițial ca o etapă de tranziție pentru ca deținătorii de patente să-și încadreze ulterior activitatea economică în una din formele legale de practicare a activității de întreprinzător. Însă el a fost prelungit repetat cu variate justificări și continuă să existe după 20 de ani de la instituire. Potrivit lor, persistența regimului de activitate în baza patentei este îngrijorătoare, având în vedere faptul că ea este atractivă pentru acte de evaziune fiscală, evitarea raportării, evitarea controalelor, dar și pentru comercializarea mărfurilor de contrabandă și falsificate. Experții consideră că acest termen trebuie să fie definitiv și să nu mai fie extins.

Mai devreme, la  întrevedere cu titularii de patentă, ministrul economiei, Dumitru Alaiba, a remarcat că nu toți cinci mii de patentari pot fi acuzați de încălcări sau de rea intenție. Dar este timpul ca toți să treacă la activitate independentă. Oficialul a mai spus că procedura de raportare este simplificată. Cei care vor trece la activitate independentă urmează să beneficieze de aparat de casă de generație nouă care este conectat direct la FISC. „O dată în trei luni veți primi o recipisă, se calculează 1% din vânzări – mergeți la poștă sau la bancă pentru a achita. Acest procent probabil este mai puțin decât plătiți pentru patentă. Dacă este să vorbim despre bani, dar în același timp haideți să acceptăm că este o parte din normalitate să ai un mic echipament. Apropo, nu trebuie să plătiți pentru el, pentru că vine subvenționat. Din nou este un efort pe care îl facem pentru acești cinci mii de oameni”, a explicat ministrul.