logo

Japonia oferă Moldovei granturi pentru proiecte de securitate umană


https://www.ipn.md/ro/japonia-ofera-moldovei-granturi-pentru-proiecte-de-securitate-umana-7967_1047350.html

Guvernul Japoniei sprijină proiecte de securitate umană în Republica Moldova, în cadrul Programului „Kusanone”. Contractele de grant pentru implementarea a trei proiecte în domeniul sănătății și educației au fost semnate astăzi, 28 februarie, transmite IPN.

78,6 mii de dolari vor fi oferiți pentru modernizarea echipamentului medical la Spitalul Raional Rezina, 64,9 mii de dolari – pentru îmbunătățirea mediului de învățământ la Grădinița nr. 1 din satul Sireți, raionul Strășeni, și 89,2 mii de dolari –pentru îmbunătățirea mediului de învățământ la Școala de Arte pentru Copii „Maria Cibotari” din municipiul Cahul.

Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Masanobu Yoshii, a menționat că scopul programului este de a spori calitatea vieții cetățenilor, de aceea preponderent benefici ai programului sunt instituțiile medico-sanitare și educaționale. Diplomatul se declară mulțumit că programul „Kusanone” devine din ce în ce mai cunoscut. „În Moldova unele clădiri medicale și imobile ale școlilor și grădinițelor au nevoie să fie îmbunătățite. Ambasada și noi dorim să fim un prieten adevărat pentru Moldova”, a remarcat ambasadorul. Pentru anul financiar 2018, ambasada a primit mai multe solicitări pentru proiecte „Kusanone”.

Monica Babuc, ministra educației, culturii și cercetării, a remarcat că proiectele „Kusanone” devin tot mai prezente în localitățile din Republica Moldova. „Acest lucru este și un imbold pentru autoritățile publice locale să înțeleagă că, dincolo de contribuția bugetului de stat, a celor locale, a cetățenilor, capacitatea de a participa la procesul de obținere a granturilor se învață și aduce foarte multe avantaje”, a spus ministra.

Viorica Dumbrăveanu, secretar de stat la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a spus că beneficiarii direcți ai asistenței nipone sunt cetățenii Republicii Moldova, care au parte de un act medical de calitate. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale își asumă responsabilitatea pentru a monitoriza utilizarea eficientă a aparatajelor medicale procurate în cadrul programului.

Prezenți la eveniment, managerii instituțiilor beneficiare de granturi au remarcat necesitatea proiectelor pentru instituțiile pe care le conduc și pentru oamenii care interacționează cu respectivele instituții.

Programul „Kusanone” a fost lansat în Republica Moldova în anul 2008. În perioada 2008-2019, 55 de proiecte, preponderent în domeniile sănătății publice și educației școlare și preșcolare, au primit finanțarea nerambursabilă de peste 4,5 milioane de dolari din partea Japoniei.