Uniunea Europeană sprijină Republica Moldova atât prin fonduri oferite în calitate de suport bugetar, cât și prin programe implementate în diverse domenii care contribuie la modernizarea și democratizarea țării. O spune ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks. Potrivit diplomatului, cele 250 de milioane de euro anunțate de președinta Comisiei Europene în luna noiembrie sunt destinate gestionării eficiente a crizei energetice și a crizei refugiaților, notează IPN.
Prezentă la Chișinău, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că Uniunea Europeană oferă Republicii Moldova 250 de milioane de euro, fiind vorba de aproape 5 miliarde de lei. Din suma totală, 100 de milioane de euro sunt granturi, alte 100 de milioane sunt oferite sub formă de împrumuturi, iar 50 de milioane reprezintă suport bugetar. Șeful Delegației UE la Chișinău spune că banii vor fi cheltuiți atât pentru gestionarea crizei energetică, cât și pentru gestionarea crizei refugiaților.
„Cele 250 de milioane de euro anunțate de doamna președintă este sprijin nou, banii vin pe lângă ajutorul financiar oferit anterior. Din toamna anului trecut, UE împreună cu Echipa Europa a oferit 840 de milioane de euro sub formă de granturi și împrumuturi. O parte din acești bani sunt foarte vizibili, de exemplu, sprijinul oferit de UE sub formă de suport bugetar pentru sectorul energetic. Anul trecut UE a acordat 60 de milioane de euro pentru oferirea compensațiilor, iar în acest an, încă din luna august UE a prevăzut 75 de milioane de euro în acest scop. Din cele 250 de milioane de euro anunțate, o parte din bani s-ar putea să nu fie văzuți în calitate de fonduri directe, nu vor fi vizibile pentru cetățenii Republicii Moldova fondurile destinate refugiaților, cu excepția familiilor gazdă”, a spus șeful Delegației UE la Chișinău, Janis Mazeiks în cadrul unui interviu la Radio Moldova.
De asemenea, potrivit diplomatului, UE va continua să investească în consolidarea capacităților de apărare a Republicii Moldova, oferind echipamente pentru modernizarea Armatei Naționale. Ambasadorul UE la Chișinău mai spune că Uniunea Europeană va sprijini și va monitoriza în continuare reforma justiției din Republica Moldova, atât la capitolul pre-vetting, cât și în procesul de evaluare extraordinară a judecătorilor și procurorilor.
„UE mai oferă sprijin care nu este neapărat unul financiar pentru consolidarea sectorului apărării. Anul acesta, prin intermediul programului de pace a Uniunii europene, noi oferim 40 de milioane de euro sprijin pentru sectorul apărării, fiind vorba despre sprijin non-letal, adică vehicule, echipamente de comunicare, softuri. De asemenea, avem aproximativ 100 de proiecte în curs de implementare în toată țara. Nu există domeniu în care UE să nu ofere asistență, inclusiv, agricultură, mass-media, sprijin pentru întreprinderi, oferim sprijin pentru reforma sectorului justiției. Pentru anul viitor prioritar este sectorul justiției, deoarece este un domeniu problematic de mulți ani. Al doilea sector pe care vom insista în 2023 este sprijinul în domeniul energetic, țara deja a realizat destul de multe pentru a-și spori reziliența energetică, dar mai sunt multe lucruri de făcut”, a spus diplomatul european.
Pe lângă cele 75 de milioane de euro oferite de UE pentru acordarea compensațiilor, Guvernul Germaniei a oferit Chișinăului alte 40 de milioane de euro, bani care se vor regăsi în Fondul de reducere a vulnerabilității energetice.
#ECHIPAEUROPA s-a născut din condițiile extraordinare create în 2020 de pandemia COVID-19 ca răspuns european unit la nevoile majore apărute în țările partenere. Echipa Europa combină resursele colective de dezvoltare ale UE, ale statelor membre, inclusiv ale instituțiilor sale financiare și ale agențiilor de implementare – Banca Europeană de Investiții și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.