logo

Janis Mažeiks despre cererea Republicii Moldova: UE nu va ocoli regulile de aderare


https://www.ipn.md/ro/janis-mazeiks-despre-cererea-republicii-moldova-ue-nu-va-7965_1088638.html

Șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău a menționat că cererea de aderare depusă de Republica Moldova este în proces de examinare din partea instituțiilor europene. Diplomatul și-a exprimat convingerea că Uniunea Europeană va respecta cu strictețe regulile de aderare, iar Republica Moldova va traversa aceleași etape în procesul eurointegrării ca și statele comunitare, notează IPN.

Janis Mažeiks spune că decizia Republicii Moldova de a depune cerere de aderare la Uniunea Europeană este examinată la Bruxelles deopotrivă cu cererile depuse de Ucraina și Georgia. Diplomatul spune că statele membre nu vor face abstracție de regulile stricte ale eurointegării în favoarea niciunui stat aspirant la aderare.

„Acesta este primul pas pe care orice țară, care dorește să devină membră a Uniunii Europene trebuie să-l facă. Printre primele etape a fost decizia Consiliului Uniunii Europene de a cere Comisiei o opinie în acest sens. Acum sarcina Comisiei este să pregătească această opinie cu referire la cererile Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei. Uniunea Europeană nu va ocoli, nu va ignora anumite reguli, procedurile se vor desfășura la fel ca în trecut”, a spus Janis Mažeiks în cadrul emisiunii „Prime Time” de la PrimeTV.

Diplomatul european a evitat să spună tranșant dacă prezența diferendului transnistrean este o piedică în calea integrării europene a Republicii Moldova, însă a menționat că reglementarea pașnică este una dintre prioritățile comunității europene.

„Uniunea Europeană își construiește relația cu Republica Moldova recunoscând integritatea teritorială în cadrul frontierelor recunoscute la nivel internațional, având în vedere soluționarea pașnică a conflictului transnistrean, care va asigura un statut special pentru regiunea transnistreană. Uniunea Europeană își construiește relația cu toată țara, ca un tot întreg. De exemplu, acordul de Asociere și cel de Liber Schimb se aplică și în regiunea transnistreană și această regiune beneficiază foarte mult de acordul de Comerț Liber ceea ce înseamnă că această regiune este implicată în relația cu Uniunea Europeană”, a mai spus ambasadorul Uniunii Europene.

În același context, oficialul european nu s-a arătat surprins de solicitarea recentă a pretinselor autorități de la Tiraspol privind recunoașterea independenței regiunii, menționând că această retorică este una veche.

„Nu este pentru prima dată când astfel de solicitări au fost făcute. Acest lucru nicidecum nu schimbă relația noastră cu Republica Moldova, noi vom construi această relație la fel cum am făcut-o până acum, în același format în care avem și măsuri de consolidare a încrederii cu implicarea regiunii transnistrene. Însă toate aceste proceduri au la bază integritatea teritorială a Republicii Moldova”, a punctat diplomatul.