logo

Jana Costachi: Cetățenii ucraineni își pot perfecta rapid actele pentru a rămâne în Republica Moldova


https://www.ipn.md/ro/jana-costachi-cetatenii-ucraineni-isi-pot-perfecta-rapid-actele-8004_1098001.html

A fost abrogată decizia Comisiei Situației Excepționale care le permitea cetățenilor ucraineni să se afle pe teritoriul Republicii Moldova mai mult de 90 de zile fără un statut juridic confirmat. În schimb, refugiații ucraineni au posibilitatea să se adreseze la Inspectoratul General pentru Migrație și să-și perfecteze rapid actul de identitate moldovenesc necesar pentru a avea un statut legal pe teritoriul Republicii Moldova. Declarația a fost făcută de secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Interne, Jana Costachi, în cadrul dezbaterii publice la tema „Dificultăți la acordarea protecției temporare pentru refugiații ucraineni. Cum pot fi depășite?”, organizate de Agenția de Presă IPN.

Potrivit derogărilor de la legislația Republicii Moldova, pe perioada stării de urgență, cetățenii ucraineni s-au putut afla pe teritoriul Republicii Moldova fără a fi obligați să dețină un statut juridic. Secretarul de stat al Ministerului de Interne atenționează că această derogare a fost anulată. Respectiv, pentru a beneficia de servicii sociale și asistență din partea statului Republica Moldova, refugiații ucraineni sunt invitați să-și perfecteze un act de identitate moldovenesc.

„Pe timp de pace, orice persoană care intră pe teritoriul Republicii Moldova de pe teritoriul Ucrainei are voie să stea, fără să solicite nimic statului, 90 de zile. Asta era regula de bază. Ținând cont de numărul imens pe care l-am avut în primele luni de la declanșarea războiului, statul nu avea nicio soluție să ofere niciun fel de act de identitate la atât de multă lume. Asta însemna că noi am fi avut un număr foarte mare de persoane care încălcau legea privind regimul de ședere, dacă ei nu solicitau azil sau permis de ședere în scop de muncă. Legislativ vorbind, era inacceptabil să ai pe teritoriul Republicii Moldova atât de mulți oameni, statutul juridic al cărora nu este reglementat. Ca să nu creăm panică în rândul oamenilor strămutați din Ucraina, le-am lăsat dreptul moral de a-și analiza perspectivele, fie pleacă în UE, fie se întorc în Ucraina, fie rămân în Republica Moldova. De aceea, anterior, noi am făcut abstracție de aceste 90 de zile pe perioada stării de urgență. Nimeni nu știa că această stare excepțională va dura până în ziua de astăzi”, a spus secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Interne, Jana Costachi.

Potrivit deciziei autorităților Republicii Moldova, după aprobarea deciziei CSE, în luna mai, cetățenii ucraineni au posibilitatea să stea pe teritoriul Republicii Moldova doar 90 de zile, dar, dacă vor dori să-și prelungească perioada de ședere în Republica Moldova, vor fi obligați să obțină un statut juridic.

„Le-am oferit posibilitatea de a sta pe teritoriul Republicii Moldova fără un act de identitate local pe perioada stării excepționale. Asta a fost derogarea pe care am făcut-o, dar derogarea s-a consumat. În 30 de minute obții de la Inspectoratul General de Migrație actul de identitate și acționezi pe teritoriul Republicii Moldova în aceleași condiții ca toți cetățenii. Prin dispoziția CSE din 10 mai au fost anulate derogările de la legislația în vigoare. Adică derogările ce vizau faptul că refugiații ucraineni puteau sta în Republica Moldova fără documente”, a explicat Jana Costachi.

Secretarul de stat al Ministerului de Interne dă asigurări că deținând un set minim de documente, cu posibilitatea programării online, cetățenii Ucrainei își pot perfecta rapid actul de identitate necesar șederii legale de teritoriul Republicii Moldova. Pentru informații suplimentare la acest subiect, cetățenii ucraineni sunt îndemnați să acceseze site-ul oficial www.dopomoga.gov.md

„Actul de identitate este un fel de buletin de identitate local. Pentru a evita îmbulzeala și pentru a le oferi dreptul să acționeze programat, oferim posibilitatea de a face programare online pentru interviul propriu-zis cu inspectorul de la Inspectoratul General pentru Migrație, aplicația e online. Condițiile sunt foarte simple. Trebuie să te poți identifica cu un act de identitate ucrainean. E important să poți demonstra unde locuiești, nu e vorba de reședință, ci spațiul pe care îl ai cu dreptul de a locui în el”, a mai spus secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Interne.

Dezbaterea publică la tema „Dificultăți la acordarea protecției temporare pentru refugiații ucraineni. Cum pot fi depășite?” este organizată de Agenția de Presă IPN în cadrul inițiativei „Administrarea social responsabilă a finanțării externe” a Institutului pentru Inițiative Strategice (IPIS), în parteneriat cu Centrul Analitic Independent „Expert-Grup, cu suportul Fundației Soros Moldova.