logo

Ivan Guci: La prezidenţiale oamenilor li se oferă trei tipuri de candidaţi


https://www.ipn.md/ro/ivan-guci-la-prezidentiale-oamenilor-li-se-ofera-trei-tipuri-7965_1029808.html

Pentru scrutinul din 30 noiembrie cetăţenilor li se oferă să aleagă dintre o păpuşă uşor de manipulat, un politician uşor de vândut sau un oligarh. Li se dau doar aceste trei opţiuni şi oamenii din ele trebuie să aleagă. O declaraţie în acest sens a făcut vicepreşedintele Partidului Patrioţii Moldovei, Ivan Guci, în cadrul dezbaterii publice cu tema: „Trăsăturile specifice ale prezidenţialelor-2016: viziunea partidelor extraparlamentare”, care face parte din seria de dezbateri publice electorale „Ce fel de preşedinte caută societatea? De care societate are nevoie preşedintele?”, desfăşurate de Agenţia de presă IPN.

„Astăzi avem nevoie de o persoană puternică, ce ştie care sunt atribuţiile preşedintelui, conştientizează ce probleme are un cetăţean, de un om dârz care să spună „Ajunge!”, deoarece chiar ajunge să fie dezbinată ţara”, a accentuat politicianul.

Referindu-se la trăsăturile specifice scrutinului din această toamnă, Ivan Guci a opinat că acestea sunt primele alegeri prezidenţiale a căror legalitate poate fi pusă la îndoială. „Se aplică lovituri sub centură de către partidele parlamentare care au resurse administrative. „Patrioţii Moldovei” consideră că aceste alegeri au scopul de a răpi preşedintelui atribuţiile ce i se cuvin”, a accentuat vicepreşedintele formaţiunii.

Ivan Guci crede că furtul miliardului a fost făcut de cei care au şi anunţat alegeri prezidenţiale directe, că furtul a trezit mişcarea protestatară şi cei de la guvernare au decis să anunţe alegeri prezidenţiale ca să-i facă pe oameni să tacă, să uite de acest jaf. „În furtul miliardului au fost implicaţi toţi actorii politici şi bancari, şi ne temem că sunt implicate şi bănci europene care ştiau unde pleacă aceşti bani. Ceea ce trebuie să facă viitorul preşedinte e să ceară socoteala tuturor celor implicaţi în acest proces”, a menţionat politicianul.

Acesta este sigur că acum în Moldova este realizat un teatru bine regizat, în care sunt utilizate sondajele de opinie publică ce spun că este stabilitate. „Dar acest teatru devine tot mai dezgustător, simţim mirosul neplăcut al campaniei electorale, fără vreo stabilitate politică de fapt”, a încheiat vicepreşedintele Partidului Patrioţii Moldovei.

Dezbaterile publice de joi, 22 septembrie, sunt la a 61-a ediţie şi fac parte din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, realizat de Agenţia IPN cu susţinerea Fundaţiei germane Hanns Seidel.