logo

Iurie Țap: Cultura politică are la bază cultura generală


https://www.ipn.md/ro/iurie-tap-cultura-politica-are-la-baza-cultura-generala-8004_1100300.html

Cultura politică are la bază cultura generală, iar manifestările agresive din campanie electorală, discuțiile cu atacuri la persoană sunt o manifestare a nivelului jos de cultură generală. De această părere este Iurie Țap, fost vicepreședinte al Parlamentului, ex-primar de Florești și a fost exprimată în cadrul dezbaterii publice cu genericul „Cultura politică la nivel local și european: contexte și exemple”, organizată de Agenția de presă IPN.

„Audiind multe mesaje, citind, analizându-le, vezi că mulți candidați pur și simplu nu înțeleg locul și rolul autorităților publice locale. Nu fac diferența dintre autoritatea executivă, care este primarul și consiliul local, care este autoritatea deliberativă. Ori, dacă citim Carta Europeană a Autonomie Locale, ea spune că autonomia este a colectivităților care sunt conduse de adunări sau consilii și care pot avea autorități executive. Și atunci când tu spui că eu voi face una sau alta, dar absolut nu vorbești despre partea consiliului, care sunt instrumentele de colaborare, cum vei reuși etc., iată aici se manifestă lipsa culturii politice în sensul înțelegerii locului și rolului”, a declarat Iurie Țap, întrebându-se retoric: „Cum poți tu să vii într-o funcție când tu nu înțelegi esența acestei funcții?”

Cât privește cultura politică participativă, Iurie Țap spune că nu poți să-l fericești pe om, pe cetățean, fără a-l implica și aici un rol deosibit îl are transparența decizională. „Aceasta este modus vivendi al unei societăți democratice”, spune Iurie Țap. Potrivit lui, guvernarea actuală este una pro-europeană, dar analizele făcute de Promo-Lex și alte organizații arată că „transparența este mai puțin de 50%”. „Când eu văd că regulamentul Parlamentului spune că o dată în sesiune, parlamentul audiază guvernul, privind activitatea sa, dar acest raport nu este prezentat în patru sesiuni care au avut loc, atunci mă gândesc eu: ce fel de transparență decizională și cum tu vrei să participe cetățeanul?”, spune Iurie Țap.

Iurie Țap este de părere că statul, elitele politice trebuie să educe cultura politică a cetățenilor prin propriul exemplu și să ofere transparența necesară și deschidere pentru interacțiune cu cetățenii. Astfel, el exemplifică: decentralizând puterea, statul scoate o parte din competențele sale legate în primul rând de utilitățile publice, cele legate de habitat, formează colectivitățile decentralizate care se autoguvernează. Iar autoguvernarea înseamnă că ei își decid soarta, aceasta este formarea culturii politice. De fapt statul are rolul principal de a forma această cultură politică prin a crea instituții puternice, autorități publice, responsabile, transparente”, a mai declarat Iurie Țap.

Fostul vicepreședinte al Parlamentului, Iurie Țap spune că problema legată de cultura politică este una complexă și trebuie văzută în toată amploarea ei. „Statul este instrumentul principal, cel care trebuie să se ocupe de această transparență decizională. Statul trebuie să fie transparent, fiindcă, spuneam, transparența este modus vivendi al unei societăți democratice și implicarea cetățenilor. Eu vă spun ca fost primar: fie că vorbim de tarife, fie că vorbim de taxe locale, fie că vorbim de altele, cetățenii trebuie să decidă la final cum ei vor să trăiască. Ei trebuie să ia decizia. Și faptul că noi nu am ajuns aici, e pentru că acesta este nivelul de cultură politică a elitei politice”, a spus el.

Dezbaterea publică cu genericul „Cultura politică la nivel local și european: contexte și exemple” este organizată de Agenția de presă IPN, în cadrul proiectului „Impulsionarea discuției în mass-media privind specificul tradițional al alegerilor locale și nevoia de europenizare”, susținut de către Fundația Soros Moldova.