logo

Iurie Leancă va fi un bun premier dacă va avea libertatea să conducă, opinie


https://www.ipn.md/ro/iurie-leanca-va-fi-un-bun-premier-daca-va-avea-7978_1005505.html

Iurie Leancă, candidatura căruia a fost desemnată pentru funcţia de premier, va fi un bun şef de Guvern dacă va avea libertatea să conducă personal executivul, fără a fi direcţionat din umbră. De această părere este Valeriu Cosarciuc, ex-negociator şi ex-ministru în cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană 1, care s-a expus în cadrul dezbaterii publice „Cultura formării Guvernului. Ce trebuie să ştie, să aştepte şi să ceara societatea în cazul formării unui nou Guvern, rezultat din criză politică?”, organizată de Agenţia de presă IPN.

Valeriu Cosarciuc a spus că o problemă a Guvernului trecut a fost lipsa de comunicare. „Un premier este un membru al guvernului. Este important ca premierul să poată comunica şi din aceste considerente cred că domnul Leancă poate comunica şi poate organiza oamenii. El o face subtil ca oamenii să nu creadă că sunt influenţaţi. Totul depinde de faptul ca el să fie liber, să nu fie condus de către cineva din umbră”, a subliniat ex-ministrul.

Ecaterina Mardarovici, directoare executivă a Clubului Politic al Femeilor 50/50 şi ex-deputat, crede că lui Iurie Leancă nu-i lipsesc abilităţi de a lua decizii dure. „Prim-ministrul nu trebuie să fie super-economist sau profesionist pe toate domeniile. El este profesionist într-un domeniu, contează cum va asigura comunicarea în noul Guvern şi cred că are aceste abilităţi”, a spus ea.

Sergiu Ostaf, directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CreDO), e de părere că primul ministru desemnat este factorul de schimbare a actualei puteri. Reprezentantul societăţii civile a specificat doar că nu ştie în ce măsură modelele europene purtate de Iurie Leancă sunt împărtăşite şi de alţi actori cu care negociază.

Expertul permanent al proiectului, Igor Boţan, a spus că societatea trebuie să înţeleagă, din spusele politicienilor, dacă vor fi schimbări structurale în Guvern. „Noi vrem să ştim care ministere şi-au onorat obligaţiile şi care nu, vrem să înţelegem de ce? Ceea ce este foarte important este să transmitem un mesaj clar – noi vrem ca cei care ne cerşesc votul, dacă gafează să nu mai fie susţinuţi. Ei nu pot, pur şi simplu, să creeze o criză, să paralizeze ţara şi să vină mai apoi să spună că s-au împăcat”, a conchis Igor Boţan.

Dezbaterea publică „Cultura formării Guvernului. Ce trebuie să ştie, să aştepte şi să ceara societatea în cazul formării unui nou Guvern, rezultat din criză politică?”este ediţia a XVII-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfăşurat de IPN cu sprijinul Fundaţiei germane „Hanns Seidel”.