Priorităţile actualului guvern sunt axate pe dezvoltarea infrastructurii, modernizarea sistemului de sănătate şi a domeniului educaţiei. Republica Moldova trebuie să devină un şantier de lucru pentru investiţiile străine şi pentru cetăţenii care vor putea să se angajeze în câmpul muncii. Declaraţia a fost făcută în cadrul emisiunii „Politica” la postul TV7 de către prim-ministrul Iurie Leancă, transmite IPN.
Premierul a menţionat că executivul trebuie să ducă la bun sfârşit reformele iniţiate, pentru o deschidere mai mare din partea investitorilor străini. Peste aproximativ o lună, ţara va obţine credite de 300 de milioane euro pentru restabilirea drumurilor naţionale. „La sfârşitul lunii septembrie va trebui să prezentăm rapoarte privind locurile de muncă create”, a notat premierul.
Potrivit lui Iurie Leancă, executivului trebuie să-şi înceapă acţiunile cu verificarea în lanţ a funcţionalităţii instituţiilor statului. Premierul a mai spus, în cadrul aceleiaşi emisiuni, că va fi implementat un mecanism complex de selectare a şefului Centului Naţional Anticorupţie, prin concurs. „Nu doar numele contează, ci faptul ca această instituţie să nu-şi piardă autonomia. Nu voi permite ingerinţe în funcţionalitatea ei”, a subliniat prim-ministrul. Iurie Leancă a spus că va face tot posibilul ca CNA să-şi păstreze autonomia, dar şi să trateze corupţia ca problemă sistemică. „Trebuie să ne uităm pe segmentele unde acest flagel a prins rădăcini. Dacă nu vom avea intervenţii categorice, fenomenul o să ne afecteze mult prea mult. Statul are instituţii care au diferite mandate, sunt instituţii de forţă care trebuie să-şi facă datoria”, a subliniat premierul.
Despre Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, premierul a spus că semnalele pe care le are din partea partenerilor europeni demonstrează că există o deschidere şi mai mare din partea Comisiei Europene. Iurie Leancă a mai spus că oficialii europeni vor să creeze în Republica Moldova o zonă de confort, iar şansele de semnare a Acordului de liberalizare a regimului de vize cu Uniunea Europeană sunt semnificative.