logo

Iurie Leancă: Moldova are nevoie de perspectivă europeană clară


https://www.ipn.md/ro/iurie-leanca-moldova-are-nevoie-de-perspectiva-europeana-clara-7965_1011552.html

Republica Moldova are nevoie de perspectivă europeană clară pentru a continua să implementeze reformele planificate. Guvernarea de la Chişinău lucrează pentru a convinge capitalele europene mai reticente să acorde această perspectivă moldovenilor. Declaraţia a fost făcută de către premierul Iurie Leancă în emisiunea „Spaţiul public” la Radio Moldova, transmite IPN.

Premierul a remarcat că Štefan Füle, comisarul european pentru extindere şi politica de vecinătate, a pledat dintotdeauna pentru oferirea ţărilor din Parteneriatul Estic a unei perspective clare europene. „Republica Moldova nu poate deveni o ţară de succes fără a avea această perspectivă. Acum 4 ani, exista o reticenţă puternică din partea mai multor capitale europene, acum s-a produs o schimbare mare”, a specificat şeful executivului. Desigur, nu toate cele 28 de capitale europene sunt gata să ofere o perspectivă clară europeană pentru moldoveni, dar speranţa este că în viitorul apropiat UE va ajunge la concluzia că, atât timp cât nu oferă această perspectivă, guvernarea de la Chişinău nu va avea destule instrumente pentru a-i convinge pe cei euro-sceptici.

Oficialul a mai spus că din luna mai moldovenii vor călători  fără de vize în UE şi aceasta este important nu doar pentru că ceteţenii vor putea să se deplaseze nestingherit, ci şi fiindcă oamenii vor înţelege că, dacă ne facem temele pe acasă, avem de câştigat. „Acum câţiva ani, nimeni nu credea că vom obţine acest regim liberalizat, la fel e şi cu perspectiva europeană. Am fost la Haga, Olanda fiind acum foarte închistată faţă de extinderea UE, ni s-a spus că trebuie să demonstrăm acasă că suntem europeni”, a subliniat premierul.

Iurie Leancă a vorbit şi despre creşterea economică de  aproape 9% în anul 2013 şi a specificat că există multe analize care demonstrează că, după ce Moldova va adera la Zona Economică Liberă cu UE, va avea o creştere economică în plus cu 4-5%. „Eforturile Guvernului sunt axate pentru a pregăti întreprinzătorii din Moldova să poată exporta pe piaţa UE. Astăzi nu putem exporta pe piaţa UE produse precum lactate, carne şi ouă. Când vom avea acces pe piaţa din afară, vor fi interesaţi de aceste domenii şi investitorii străini. Încă nu suntem competitivi la alte produse, cum ar fi legumele. Trebuie să avem produsele noastre ambalate conform standardelor europene”, a comunicat premierul.

Oficialul a remarcat că în Moldova apar prea multe zvonuri legate de semnarea Acordului de Asociere cu UE. „Chiar ieri am auzit că într-un sat un preot speria oamenii, spunându-le că, dacă semnăm acordul, vom fi nevoiţi să trecem la catolicism”, a comunicat premierul.

Guvernul a format echipe de specialişti care merg în fiecare localitate ca să vorbească cu fiecare om – fermier, pensionar, funcţionar public – să spună care vor fi beneficiile asocierii cu UE. Urmează că vineri, 21 martie, aceste grupuri să se întâlnească şi cu premierul pentru a comunica primele impresii.