Construirea unei echipe de experţi, impulsionarea reformei în justiţie şi utilizarea din plin a susţinerii externe – sunt acţiuni pe care va pune accentul liderul Partidului Popular European din Moldova, Iurie Leancă, în cazul în care va fi ales în funcţia de preşedinte. Despre planurile sale candidatul a vorbit în cadrul unei dezbateri organizate de Centrul de Investigaţii Jurnalistice din Moldova, transmite IPN.
Iurie Leancă a accentuat că preşedintele ţării are pârghiile necesare ca să promoveze reforma în justiţie. Însă, în opinia sa, trebuie să se revină la o idee mai veche – de a invita o misiune de experţi europeni, pentru o perioadă de unu sau doi ani, care să dea pe de o parte sfaturi, iar pe de altă parte, să facă presiune pentru ca justiţia chiar să fie reformată.
Politicianul a fost întrebat şi despre furtul miliardului din sistemul bancar şi despre faptul că, fiind în funcţia de premier, a acceptat acordarea unei garanţii impunătoare pentru cele trei bănci ulterior devalizate. El a remarcat că a acceptat acordarea acelei garanţii deoarece atât responsabilii de la BNM, cât şi experţii străini l-au asigurat că nu există altă soluţie, i s-a spus că nu mai există lichidităţi la Banca de Economii, că nu vor fi achitate pensiile etc. În acelaşi timp, Iurie Leancă a menţionat că nu putea ieşi cu aceste informaţii în presă pe motiv că ar fi provocat panică.
Politicianul a mai spus că instituţiile statului nu şi-au făcut bine treaba în ceea ce ţine de investigarea furtului miliardului şi, dacă ar fi fost sigur că acestea erau să investigheze sârguincios frauda, atunci nu ar fi apelat la serviciile companiei Kroll, care sunt costisitoare.
Cât ţine de politica externă, candidatul la preşedinţie şi-a reiterat opinia că Republica Moldova are viitor doar împreună cu Uniunea Europeană. Iurie Leancă a adăugat că din toţi contracandiaţii săi, îl critică doar pe liderul socialiştilor, Igor Dodon, pe motiv că acesta „induce lumea în eroare şi speculează că integrarea europeană are doar părţi negative, iar Moldova trebuie să fie doar împreună cu Federaţia Rusă”.
Întrebat despre relaţiile cu Federaţia Rusă, Iurie Leancă a spus că acestea trebuie să fie corecte. Politicianul a mai spus că până acum nu a auzit niciun argument plauzibil de ce Moldova nu poate avea Acord de comerţ liber şi cu UE, şi cu Federaţia Rusă. Totodată, candidatul la preşedinţie este sigur că relaţiile cu Federaţia Rusă nu se vor îmbunătăţi peste noapte, dar îşi va folosi toate capacităţile diplomatice pentru a obţine o colaborare bilaterală corectă.
La dezbaterea organizată de Centrul de Investigaţii Jurnalistice din Moldova au fost invitaţi şi alţi doi candidaţi la prezidenţiale – Marian Lupu, liderul Partidului Democrat, şi Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal. Ambii au refuzat.