logo

Iurie Leancă: Comuniştii au transformat conflictul transnistrean în subiect de speculaţii politice


https://www.ipn.md/ro/iurie-leanca-comunistii-au-transformat-conflictul-transnistrean-in-subiect-de-7965_1008576.html

Conflictul transnistrean nu poate fi un subiect pentru polemici şi speculaţii politice. Partidul Comuniştilor, de dragul dividendelor politice, pune în pericol securitatea ţării, a susţinut premierul Iurie Leancă, în cadrul audierilor Guvernului pe care îl conduce, în Parlament. Potrivit oficialului, prin înaintarea moţiunii de cenzură în problema conflictului transnistrean, deputaţii comunişti profită de durerea poporului cu scopul de a reveni la putere, transmite IPN.

Premierul consideră că după astfel de acţiuni de destabilizare a situaţiei, desfăşurate de către comunişti, PCRM riscă să se îndepărteze şi mai mult de scopul  de a reveni la guvernare, decât este acum. „Un stat european pe care noi îl dorim este unul independent, iar asta înseamnă decesul politic al Partidului Comuniştilor care nu se include în aceste valori”, subliniază premierul.

Potrivit primului ministru, Guvernul abordează subiectul transnistrean cu maximă atenţie, pentru a nu admite o eventuală înrăutăţire a situaţiei. Pe când, în perioada conducerii comuniste, era pierdută orice pârghie de comunicare cu autorităţile de la Tiraspol. Premierul a argumentat prin faptul că Vladimir Voronin, în anul 2001, a promis rezolvarea conflictului din regiune în câteva luni – fapt ce nu s-a întâmplat. Ulterior, conducerea comunistă a încercat să convingă Federaţia Rusă de fidelitate, numind regiunea transnistreană drept o „gaură neagră” şi „teritoriu pentru hoţi contrabandişti”. Astfel, autorităţile de la Chişinău au pierdut orice pârghie de comunicare cu cele de la Tiraspol, consideră prim-ministrul.

„Imaginea ţării era prejudiciată, iar consecinţele se resimt şi în prezent. Am preluat un sistem distorsionat, iar comunicarea cu Tiraspolul era într-un blocaj total”, a afirmat Iurie Leancă. Parlamentul şi un Guvernul democratic, venit la putere în 2009, a urmărit scopul de a demonstra liderilor de la Tiraspol că la Chişinău au există parteneri serioşi şi corecţi pentru dialog. În 2011, a fost restabilit dialogul în formatul 5+2, a fost creat un fond special pentru sprijinirea reintegrării ţării, prin intermediul căruia sunt lansate un set de proiecte sociale, în special, de restabilire a infrastructurii în satele din partea stângă a Nistrului, a exemplificat prim-ministrul. Oficialul a adăugat că instituirea celor 6 oficii ale Biroului de Migraţie şi Azil nu vor aduce prejudicii cetăţenilor care locuiesc în regiune, ci doar vor asigura evidenţa cetăţenilor străini care traversează graniţa prin segmentul transnistrean.

Premierul Iurie Leancă i-a îndeamnă deputaţii comunişti să activeze în interesele cetăţenilor, nu în ale celor de partid. Subiectul continuă a fi audiat în Parlament.

Astăzi, 22 octombrie, Parlamentul examinează cea de a doua moţiune de cenzură înaintată timp de câteva zile Guvernului de către fracţiunea parlamentară a Partidului Comuniştilor. Subiectul moţiunii ţine de conflictul transnistrean şi instituirea celor 6 oficii ale Biroului de Migraţie şi Azil pe linia administrativă a raioanelor de est ale Republicii Moldova.