Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a semnat în seara de 28 ianuarie un decret prin care premierul în exerciţiu, Iurie Leancă, este desemnat în calitate de candidat pentru funcţia de prim-ministru. Conform Constituţiei, Iurie Leancă are la dispoziţie 15 zile pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului de activitate şi a întregii liste a Guvernului. Candidatul, după ce a ieşit de la preşedinte, a declarat jurnaliştilor că va iniţia consultări cu Partidul Comuniştilor şi cu Partidul Liberal pentru a obţine susţinerea acestora, transmite IPN.
Iurie Leancă a spus că speră să aibă discuţii mai detaliate cu comuniştii, care au anunţat recent că nu vor susţine un guvern condus de acesta. Candidatul a menţionat că dincolo de argumentul moţiunilor înaintate împotriva executivului pe care l-a condus anterior poate să le spun că anume comuniştii sunt cei care au depus moţiunile.
„Voi iniţia discuţii şi sper să obţinem sprijin. În ceea ce ţine de PL, avem obiective comune privind parcursul european. Sper că vom putea discuta de o manieră calmă priorităţile. Sper să obţin votul PL şi după aceasta să discutăm eventual cum putem transforma un guvern minoritar în unul majoritar. Vom face primii paşi”, a spus candidatul adăugând că aceste discuţi pot începe chiar astăzi, 29 ianuarie.
Privind componenţa guvernului, Iurie Leancă e de părere că schimbările sunt necesare.
Pentru a fi învestit, Guvernul are nevoie de votul a cel puţin 51 de deputaţi. PLDM şi PDM, care şi-au au declarat susţinerea pentru Leancă, au împreună 42 de mandate.
În cadrul consultărilor purtate de şeful statului cu fracţiunile parlamentare, Iurie Leancă a fost propus pentru funcţia de prim-ministru al Republicii Moldova de către Partidul Liberal Democrat, al cărui prim-vicepreşedinte este.