logo

Iurie Calestru: Grupul European de Cooperare Teritorială între Moldova și România ar debloca o gamă solidă de oportunități de finanțare


https://www.ipn.md/ro/iurie-calestru-grupul-european-de-cooperare-teritoriala-intre-moldova-8004_1105377.html

Crearea Grupului European de Cooperare Teritorială (GECT) la nivel local, între Republica Moldova și România, ar debloca o gamă solidă de oportunități de finanțare. Opinia aparține directorului Institutului de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor, IDEP-Moldova, Iurie Calestru, și a fost exprimată la dezbaterea publică „România- Republica Moldova, crearea Grupului European de Cooperare Teritorială”. Potrivit lui, Republica Moldova ar putea direct prin acest instrument să aibă acces la programele europene care momentan nu îi sunt disponibile.

„Noi, la Institutul de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor căutăm cele mai potrivite căi de susținere a autorităților publice din Republica Moldova în demersul de integrare europeană prin stabilirea parteneriatelor instituționale care vor impulsiona rata de absorbție a fondurilor europene, preluând bunele practici ale omologilor din România și Uniunea Europeană. În acest sens, noi, anterior, în perioada septembrie 2022-aprilie 2024, am organizat 13 vizite de lucru cu peste 1280 de manageri ai instituțiilor publice din Republica Moldova în România”, a declarat Iurie Calestru.

Directorul Institutului de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor, IDEP-Moldova, a spus că
la Interreg România-Republica Moldova au fost aproximativ 300 de cereri depuse, ceea ce este foarte încurajator. Suma solicitată a fost de câteva ori mai mare decât suma fondului. Există competența, există dorința, există parteneriate și ar fi nevoie de instrumente și de oportunități concrete de aplicare, a spus directorul IDEP-Moldova. Iurie Calestru a menționat că la IDEP se organizează lunar evenimente în vederea formării competențelor în domeniul managementului proiectelor diverselor arii de cunoaștere care se bucură de interes în rândul managerilor care își doresc și fac demersuri concrete în vederea realizării proiectelor europene, pregătesc documentația tehnică, adaptează strategiile de dezvoltare, instituie funcții în cadrul instituțiilor sau organizațiilor pe care le administrează și gândesc anume în perspectiva absorbției fondurilor europene prin diverse instrumente. Prin urmare, crearea Grupului European de Cooperare Teritorială ar fi benefică din punctul de vedere al posibilității de soluționare rapidă a provocărilor locale, regionale sau chiar transfrontaliere, a comunicat directorul IDEP-Moldova.

Iurie Calestru a subliniat importanța aprobării recente la nivelul autorităților centrale a unui cadru legal care încurajează formarea GECT-urilor. Următorul pas este crearea cadrului legal de drepturi și responsabilități al acestora, după care urmează misiunea entităților eligibile să depună dosarele și să continue parteneriatele. Un an în urmă a fost discutată posibilitatea lansarea unui GECT cu sediul în România. La fel, a avut loc o serie de întrevederi în această perioadă, inclusiv cu reprezentanții autorităților centrale din Republica Moldova, în cadrul cărora s-a discutat posibilitatea creării unui GECT interstatal. Deși deocamdată nu există asemenea experiență, legislația permite acest lucru, a spus directorul IDEP-Moldova.

Dezbaterea publică „România- Republica Moldova, crearea Grupului European de Cooperare Teritorială” este ediția a noua din cadrul proiectului „Dublă integrare prin cooperare și informare. Continuitate”, finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova. Conținutul acestei dezbateri nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.