logo

Iurie Calestru: Drumul spre UE înseamnă o conectivitate, îmbunătățită prin infrastructură modernă


https://www.ipn.md/ro/iurie-calestru-drumul-spre-ue-inseamna-o-conectivitate-imbunatatita-8004_1106294.html

În momentul în care vom avea un obiectiv de infrastructură de așa nivel cum este Autostrada Unirii, care va interconecta infrastructura rutieră din România și Moldova, vom putea să ne integrăm în Uniunea Europeană. Drumul spre Uniunea Europeană înseamnă o conectivitate, îmbunătățită prin infrastructură modernă. Declarațiile aparțin lui Iurie Calestru, director de programe la Institutul de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor, IDEP-Moldova, și au fost făcute la o dezbatere publică organizată de Agenția de presă IPN.

Directorul de programe la IDEP-Moldova a menționat că autostrada este un proiect capabil să transforme paradigma de dezvoltare a Republicii Moldova prin inițiative majore. Aceasta ar putea fi un bun augur pentru ca Republica Moldova să reproducă și alte proiecte importante de infrastructură, bazându-se pe exemplul dat.

Întrebat dacă implicarea Uniunii Europene în studiul de prefezabilitate inspiră încredere, Iurie Calestru a spus că, pentru a asigura finanțarea din partea instituțiilor internaționale, în special a Băncii Europene de Investiții, este esențial să fie stabilit un parteneriat cu instituțiile recunoscute, dar și o colaborare prin intermediul Uniunii Europene. Atunci instituțiile internaționale își vor recunoaște documentul dezvoltat în strictă cooperare cu ei, după standardul lor și vor vorbi în aceeași limbă, a subliniat Iurie Calestru.

„În 2018, președintele României Klaus Iohannis a declarat Autostrada Unirii prioritatea națională. În discuția cu președintele Asociației Investitorilor din România în Republica Moldova, chiar și în cadrul unei conferințe de presă, dumnealui spunea că în prima zi când Republica Moldova va declara prioritatea națională autostrada, vor fi, cel puțin, duble motive de a convinge investitorii străini de a intra în Republica Moldovaˮ, a comunicat Iurie Calestru.

Directorul de programe la IDEP-Moldova a mai spus că, pe lângă beneficiile de conectivitate, este important să înțelegem impactul semnificativ pe care îl va avea acest proiect asupra migrației. Va apărea un motiv pentru ca persoanele care doresc să emigreze din cauza lipsei infrastructurii adecvate să rămână, iar investitorii care caută locul pentru a-și deschide fabrică, producție să analizeze cu mai multă atenție regiunile Republicii Moldova, a explicat Iurie Calestru.

Dezbaterea publică la tema „ Autostrada Unirii, interconectarea infrastructurii rutiere din România și Republica Moldova”, este ediția a optsprezecea din cadrul proiectului „Dublă integrare prin cooperare și informare. Continuitate”, finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova. Conținutul dezbaterii nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.