logo

Iulia Chetrușca: După schimbarea sistemului de distribuție a căldurii de la vertical la orizontal diferența este semnificativă


https://www.ipn.md/ro/iulia-chetrusca-dupa-schimbarea-sistemului-de-distributie-a-caldurii-8004_1104858.html

Iulia Chetrușca, reprezentanta unei asociații de locatari în condominiu, observă o diferență semnificativă după schimbarea sistemului de distribuție a căldurii de la vertical la orizontal. Blocul în care locuiește a fost selectat în 2023 pentru a participa la un proiect finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD. Potrivit sursei citate, această schimbare s-a resimțit în acest sezon rece, cu un consum de energie termică redus cu mai mult de 25%. Despre experiența de trecere la sistemul de distribuție a căldurii orizontal Iulia Chetrușca a povestit în cadrul unei dezbateri publice la IPN cu genericul „Cogenerarea și sistemele de alimentare centralizată cu energie termică: particularități și beneficii pentru consumatori”.

Reprezentanta asociației de locatari în condominiu trăiește într-un bloc mare cu peste 200 de apartamente, în care anul trecut a fost instalat punct termic individual și schimbat sistemul de distribuție a căldurii din unul vertical pe unul orizontal. Iulia Chetrușca spune că actualmente fiecare locatar beneficiază de un contor separat pentru apă caldă și căldură. Pe fiecare calorifer este instalat un termostat, permițându-le locatarilor să-și regleze temperatura și să utilizeze resursele în funcție de necesități.

De asemenea, atunci când funcționa sistemul vechi, cel vertical, locatarii de la etajul 10 până la etajul 5 beneficiau de căldură, iar cei de la 4 în jos aveau practic un deficit de 30-40%. Acum, toți locatarii au acces la căldură. Totodată, aproximativ din 2008 și până la momentul implementării acestui proiect, blocul nu dispunea de apă caldă. Acum, această problemă a fost remediată, asigurându-se furnizarea de apă caldă în întregul complex, a punctat Iulia Chetrușca.

Locatara a menționat că în blocurile vechi există diverse probleme, în special legate de sisteme de distribuție a căldurii, care presupune o singură țeavă care conectează radiatoarele din fiecare apartament Acest sistem poate duce la probleme majore în transmiterea căldurii în ansamblu în cazul unei defecțiuni tehnice. De aceea, asemenea proiecte prevăzute de noua legislație privind energia sunt binevenite, a spus Iulia Chetrușca, precizând că în viitor blocul ei este gata să participe la alte proiecte, cum ar fi schimbarea ferestrelor, încălzirea pereților.

În cadrul proiectului, locatarii au venit cu o contribuție de 20%, iar 80% a fost finanțat de către Uniunea Europeană. În bloc au fost instalate puncte individuale termice noi, s-au schimbat țevile din subsol, au fost montate gratuit contoarele la agentul termic și la apa fierbinte.

Autoritățile au elaborat proiectul de lege privind promovarea cogenerării și sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică, care propune o serie de modificări de interes major atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru gestionarii de blocuri, antreprenorii imobiliari și alți agenți economici. Printre acestea se numără posibilitatea ca unitățile termoenergetice să investească în reconstrucția sistemelor interne și dotarea cu contoare individuale a fiecărui apartament, pentru a facilita implementarea distribuției pe orizontală, sau implementarea propriei metode de distribuție a energiei termice. În prezent, rețelele interne pot fi modernizate doar de către gestionarul blocului locativ.