logo

Istoriile studenților ucraineni care și-au pierdut viața în război sunt prezentate într-o expoziție


https://www.ipn.md/ro/istoriile-studentilor-ucraineni-care-si-au-pierdut-viata-in-7967_1104109.html

Poveștile a patruzeci de studenți ucraineni care și-au pierdut viața în lupta pentru libertatea țării lor sunt prezentate într-o expoziție internațională „Diplome neemise”, care a ajuns și în Republica Moldova. Proiectul este un omagiu adus tinerilor reduși la tăcere de războiul necruțător al Rusiei împotriva Ucrainei. Expoziția prezintă un act de solidaritate și sprijin pentru poporul ucrainean în lupta pentru libertate și demnitate. Ministrul educației și cercetării, Dan Perciun, a menționat că este important să menținem vie preocuparea pentru ce se întâmplă în Ucraina, astfel cum am avut-o în primele zile ale războiului, transmite IPN.



„Să nu uităm de sacrificiul pe care îl fac ucrainenii zi de zi, inclusiv pentru securitatea Republicii Moldova. Noi, la doi ani de la începutul războiului, ne continuăm viața, mai mult sau mai puțin, liniștit datorită curajului, dedicației, abnegației poporului ucrainean, inclusiv datorită tinerilor viețile cărora sunt prezentate în această expoziție”, a declarat Dan Perciun.

Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, a menționat că Uniunea Europeană este de partea adevărului și va continua să susțină Ucraina în lupta pentru integritatea sa. „Pentru mine această expoziție este foarte emoționantă, pentru că este imposibil să nu fii emoționat să vezi câte vieți tinere au fost distruse de agresiunea militară nejustificată a Rusiei în Ucraina. Acești studenți au avut vise, care într-un final au fost distruse. Tinerii luptau nu doar pentru independența țării lor, dar și pentru valorile europene”, a adăugat Jānis Mažeiks.

„40 de imagini care sunt aici, în această sală, reflectă situația în care s-a pomenit întreaga Ucraină acum doi ani. 40 de oameni au căzut, fie în casele lor, fie în timpul evacuărilor, când încercau să găsească un loc mai sigur, fie pe linia de front, când încercau să-și apere țara. Toți cei 40 au fost studenți, de la Harkov și Mariupol, până la Herson, Mikolaiv, Odesa sau Vinița”, a spus Marko Șevcenko, ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova.



Odată cu lansarea sa la nivel internațional în anul 2023, expoziția „Diplome neemise” a fost prezentată în 24 de țări și a fost găzduită de peste 110 universități din întreaga lume. Pe parcursul lunii aprilie și mai, expoziția va fi prezentată în mai multe universități din Moldova. Acum este la Universitatea de Stat din Moldova, după care va ajunge la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți și Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul.