logo

Istorici: Rusia nu a scăpat de mentalitatea imperialistă și ne tratează ca pe o regiune marginală


https://www.ipn.md/ro/istorici-rusia-nu-a-scapat-de-mentalitatea-imperialista-si-7978_1089345.html

O ingerință în politica internă a statului și un atentat la adresa suveranității și independenței Republicii Moldova. Astfel califică unii istorici reacția reprezentanților Federației Ruse la decizia Chișinăului de a interzice simbolurile agresiunii militare în Ucraina. Potrivit lor, amenințările din partea reprezentanților diplomației ruse la adresa președintelui Republicii Moldova sunt inacceptabile și contravin Constituției și dreptului internațional, notează IPN.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a calificat drept „o adevărată trădare” decizia Parlamentului de la Chișinău de a interzice simbolurile agresiunii militare ruse. Zaharova a amenințat-o pe Maia Sandu cu „răspunsuri dureroase”, după ce șeful statului a declarat că locul simbolurilor crimelor de război este la coșul de gunoi al istoriei. Istoricii califică aceste amenințări drept un atentat la adresa suveranității țării.

„Sunt amenințări la adresa unui stat suveran cum este Republica Moldova. Este o ingerință gravă în politica internă. Este un dictat din afară cu conotații de amenințare și cu o eventuală sancționare. După aceste amenințări, înțelegem că urmează să fim sancționați”, a spus istoricul Ion Varta în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la JurnalTV.

„În Constituție este prevăzut că Republica Moldova este un stat suveran și independent. Asta înseamnă dreptul de a adopta legi, fără amestecul niciunei țări. Orice altă abordare este un atac asupra suveranității și independenței, ceea ce înseamnă încălcarea în mod flagrant și conștient a normelor dreptului internațional”, a spus deputatul în primul Parlament, Alexandru Arseni.

De asemenea, potrivit istoricului Sergiu Musteață, Republica Moldova ar trebui să reacționeze la astfel de amenințări cu curaj, cerând de la partea rusă respect pentru deciziile interne ale statului.

„Este o lipsă de respect și demonstrează că ei au, în continuare, mentalitate imperialistă. Ei ne tratează ca pe subalterni și ca pe o regiune marginală. Republica Moldova trebuie să demonstreze verticalitate și curaj și să spună că trebuie să fim tratați ca de la egal la egal. Este o implicare în treburile interne ale țării, iar Rusia nu are nicio treabă cu deciziile politice de la Chișinău”, a spus istoricul Sergiu Musteață.

Ambasadorul rus Oleg Vasnețov a fost convocat la Ministerul de Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova pentru explicații în legătură cu amenințările Rusiei la adresa președintelui Maia Sandu. Diplomația de la Chișinău a calificat drept inacceptabil limbajul utilizat la adresa Maiei Sandu din partea unui reprezentant oficial al Ministerului rus de Externe.