logo

Istorici propun să se lanseze modificarea Constituției la Adunarea „Moldova Europeană”


https://www.ipn.md/ro/istorici-propun-sa-se-lanseze-modificarea-constitutiei-la-adunarea-7967_1096992.html

Asociația Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu” propune ca la Adunarea „Moldova Europeană” , din 21 mai, să se lanseze modificarea Constituției Republicii Moldova. Propunerea a fost anunțată de Ion Negrei, vicepreședintele Asociației, într-o conferință de presă la IPN.

„Nu putem accede în Uniunea Europeană cu o Constituție elaborată de forțele agrar-comuniste în 1994, când abia ieșisem din Uniunea Sovietică, când Constituția în mare parte a fost scrisă sub influența factorului de la Kremlin”, a menționat Ion Negrei.

Chiar dacă s-a introdus sintagma „limba română” în Constituție, mai rămân și alte lipsuri. Moldova are un statut identitar nedefinit, fiind tratat în Constituție ca un stat multinațional, ceea ce nu este adevărat, spune Ion Negrei. Și alte lucruri, în opinia sa, ar trebui modificate în Constituție. Forțele politice trebuie să-și fixeze ca prioritate schimbarea Constituției.

Ion Negrei consideră că e necesar să se abordeze nu doar apartenența la spațiul european, dar și la cel românesc. Potrivit lui, Moldova urmează să-și deschidă calea spre UE prin mai multe acțiuni, precum părăsirea spațiului CSI, dar și sublinierea necesității evadării din spațiul propagandistic rusesc. Nu în ultimul rând, consideră Ion Negrei, odată cu inițierea negocierilor de aderare a Moldovei la UE, să se înceapă procedura de depunere a cererii de aderare la NATO.

Anatol Petrencu, președintele Asociației Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu”, spune că este straniu că dispare noțiunea de „național”, de „Adunare Națională”, cum era inițial. Ieșirea din CSI este un pas care trebuie făcut. Moldova trebuie să se alăture la sancțiunile UE pentru Rusia, dar și să egaleze numărul de diplomați ruși în Moldova cu cei moldoveni în  Federația Rusă. Conducerea țării trebuie să elaboreze un plan concret de decomunizare, decolonizare, de derusificare a Republicii Moldova.

Un document cu toate recomandările Asociației va fi trimis grupului de lucru care se ocupă de organizarea Adunării „Moldova Europeană”  din 21 mai.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.