logo

Istoria Holocaustului este de fapt istoria tuturor, declarații


https://www.ipn.md/ro/istoria-holocaustului-este-de-fapt-istoria-tuturor-declaratii-7967_1046707.html

Istoria Holocaustului este de fapt istoria tuturor, este o tragedie a tuturor, iar conștientizarea acestui lucru la nivelul statului și la nivelul fiecărui locuitor al Republicii Moldova este o realizare care trebuie fortificată în continuare. După conștientizare și acceptare, e nevoie să fie transmis un semnal întregii comunități, că Moldova se opune oricăror forme de intoleranță și discriminare. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul unei mese rotunde, organizate marți, 29 ianuarie, la Parlament, transmite IPN.

„Este timpul să învățăm că lupta împotriva intoleranței, antisemitismului și xenofobiei, discriminării și rasismului este o obligație a fiecăruia dintre noi. Cred că în timpul apropiat, chiar deja în anul următor, începând din septembrie, în școlile din țara noastră copiii vor învăța istoria holocaustului și cele 350 de mii de vieți omenești curmate violent aici, în Basarabia, dar și despre cei 79 de oameni drepți între popoare, care au avut curajul să reziste și să rămână oameni într-o perioadă în care omenia nu era la mare valoare. A venit timpul să ne recuperăm istoria, să acționăm împreună pentru conștientizarea și neadmiterea repetării evenimentelor tragice din secolul trecut”, a declarat președintele Parlamentului, Andrian Candu.

Alexandr Bilinkis, președinte al Comunității Evreiești din Republica Moldova, și-a exprimat convingerea că pentru Moldova contemporană, care învață să privească în față propria istorie, este una dintre cele mai curajoase manifestări ale voinței politice. După conștientizare și acceptare, urmează și acțiuni, pentru că doar prin acțiuni poate fi emis semnalul că Moldova se opune oricăror forme de intoleranță și discriminare.

„Atitudinea noastră față de adevăr, în special adevărul despre ceea ce s-a întâmplat în trecut, rămâne o sarcină fundamentală. Republica Moldova a înregistrat în ultimii ani progrese semnificative și vizibile privind recuperarea memoriei Holocaustului, care sunt recunoscute atât în țară, aici, cât și de organizațiile evreiești internaționale. La fel, și de reprezentanții unor organisme internaționale”, a spus ministrul afacerilor externe și integrării europene, Tudor Ulianovschi.

Paul Packer, președinte al Comisiei SUA pentru conservarea patrimoniului american în străinătate, a declarat că evenimentele organizate astăzi sunt foarte importante pentru istoria comunităților din Moldova. Paul Packer a mai spus că este de apreciat că se dă importanță rezervării și păstrării patrimoniului, inclusiv prin inițierea restabilii Cimitirului Evreiesc.

„Astăzi ne amintim de persecuția sistematică și uciderea brutală de către naziști a șase milioane de evrei, milioane de romi, lideri religioși, persoane LGBT, persoane cu dizabilități și alții, care s-au opus cu curaj regimului brutal. Astăzi ne amintim de sacrificiile și lecțiile Holocaustului pentru a ne asigura că această pată întunecată în istoria omenirii nu este uitată de generațiile viitoare și pentru a recunoaște că toți avem datoria de a ne asigura că ea nu se va mai repeta niciodată. Angajamentele Moldovei reprezintă un pas important spre atingerea acestor obiective și așteptăm cu nerăbdare să vedem progrese și în continuare. Statele Unite sunt gata să colaboreze cu Guvernul Republicii Moldova pentru a informa tinerii despre Holocaust, pentru a combate antisemitismul și pentru a păstra Cimitirul Evreiesc de Chișinău, ca un loc de reflecție”, a declarat ambasadorul SUA la Chișinău, Dereck J. Hogan.

Potrivit lui Claus Neukirch, șeful Misiunii OSCE în Moldova, comemorarea Holocaustului este „un doliu, un dor, dar unul necesar și, în același timp, este și un moment de speranță”. Oficialul a mai spus că acțiunile de comemorare vor ajuta și mai mult la construirea pe viitor a unei societăți bazată pe toleranță incluzivă și care a luat lecții din istorie, o societate imunizată de ură, rasism și de toate propagandele care au generat aceste tragedii.

După eveniment, participanții au vizitat expoziția „Holocaustul în Basarabia”, amenajată în holul Parlamentului, iar apoi au mers la proiecția închisă a filmului documentar „Who will write our history”, care este o premieră mondială.