logo

Irina Vlah: Acum nu este momentul când trebuie să cheltuim pentru apărare


https://www.ipn.md/ro/irina-vlah-acum-nu-este-momentul-cand-trebuie-sa-8004_1102469.html

Republica Moldova se confruntă cu probleme de ordin economic și social, iar investițiile în domeniul apărării sunt inoportune. Opinia aparține președintei „Platformei Moldova”, Irina Vlah, și a fost expusă în cadrul dezbaterii publice „Neutralitatea Moldovei între avantaje, riscuri și pericole”, organizată de Agenția de Presă IPN. Potrivit Irinei Vlah, dublarea bugetului pentru apărare este inexplicabilă în condițiile unui deficit bugetar major.

Președinta „Platformei Moldova” califică drept o greșeală decizia guvernării de a majora bugetul destinat apărării naționale, în condițiile unei situații social-economice precare. Irina Vlah spune că Republica Moldova nu are nevoie de înarmare, ci de investiții în domeniile educației și sănătății.

„Trebuie să înțelegem în ce situație trăim, ce buget și ce deficit bugetar avem. În ultimii doi ani a fost dublat bugetul apărării, iar atunci când ești cea mai săracă țară din Europa acest lucru este un nonsens. Guvernul a majorat bugetul pentru apărare, dar noi avem probleme în domeniul social, în domeniul educației, unde bugetul a fost majorat doar cu 11%. Despre ce viitor al Republicii Moldova putem vorbi când nu se investește în educație, sănătate, nu depunem eforturi ca tinerii să rămână în Republica Moldova, noi investim în apărare. Dar cine va apăra țara, dacă toți tinerii pleacă peste hotare? Acum nu este timpul când trebuie să cheltuim pentru apărare”, a spus Irina Vlah.

Potrivit Irinei Vlah, organizarea unui referendum cu privire la statutul de neutralitate al Republicii Moldova ar pune capăt disensiunilor din societate la acest subiect. Mai mult, președinta „Platformei Moldova” spune că, pentru mai multă claritate, Parlamentul trebuie să adopte o lege care să stipuleze expres ce presupune statutul de neutralitate.

„Avem exemplul Georgiei, în 2008, când Georgia a ales calea spre NATO, am văzut ce s-a întâmplat. Vedem ce se întâmplă în Ucraina. Sunt voci în Ucraina care spun că după ce țara a ales opțiunea spre NATO au început problemele. De aceea, pentru Republica Moldova statutul de neutralitate este subiectul care unește societatea. Noi trebuie să avem un referendum privind neutralitatea țării, trebuie să vedem opinia poporului, vor cetățenii mai departe statut de neutralitate sau vor să intrăm în blocuri militare? Vedem că guvernarea vrea organizarea unui referendum, trebuie să adăugăm și întrebarea ce vizează neutralitatea. Pentru că trebuie să înțelegem ce poziție au oamenii. În plus, trebuie să adoptăm o lege organică în Parlament în care să se indice concret ce înseamnă statutul de neutralitate pentru Republica Moldova”, a explicat Irina Vlah.

În același context, Irina Vlah a menționat că referendumul propus de președinta Maia Sandu privind integrarea europeană a țării este o tentativă de manipulare a opiniei publice pentru a obține capital politic.

„Opinia mea este că referendumul propus de Maia Sandu nu trebuie să aibă loc în acest an. Un astfel de referendum poate avea loc doar după negocierile de aderare, după ce am realizat toate condițiile de aderare. Cred că acest referendum este o acțiune de PR pentru un politician, care acum se află în clădirea administrației prezidențiale”, a mai spus Irina Vlah.

Dezbaterea publică la tema „Neutralitatea Moldovei între avantaje, riscuri și pericole” este a 299-a ediție de dezbateri din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Agenția IPN desfășoară acest ciclu cu sprijinul Fundației germane „Hanns Seidel”.