logo

Irina Corobcenco: E o mare diferență între discursurile electorale acide și cele care incită la ură


https://www.ipn.md/ro/irina-corobcenco-e-o-mare-diferenta-intre-discursurile-electorale-8004_1100032.html

Candidații sau concurenții electorali nu vor fi sancționați pentru ceea ce cred și spun în spațiul public, atât timp cât acea exprimare nu va încălca un drept al unei alte persoane sau al unui grup de persoane. Este declarația făcută de Irina Corobcenco, expertă în monitorizarea și combaterea discursului de ură, Promo-LEX, în cadrul dezbaterii publice genericul „Discursul de ură - interzis și sancționat, o premieră la alegerile din 5 noiembrie”, organizată de Agenția de presă IPN.

Ea spune că nu ar trebui să existe îngrijorări cu privire la o eventuală îngrădire a dreptului la libera exprimare și explică: „E o mare diferență între discursurile electorale, acide, între concurenți, care mai șochează din când în când și cele în care un competitor electoral utilizează discursul său pentru a îndemna pe alți cetățeni, potențiali alegători, să încalce drepturile altui grup, doar pentru că acel grup este diferit. Tocmai despre acest tip de discurs vorbim și tocmai acest tip de discurs trebuie să fie sancționat pentru că libertatea de exprimare nu se răsfrânge asupra discursurilor care determină, promovează încălcarea drepturilor altor persoane, indiferent cine sunt acestea și prin ce criterii protejate pot fi identificate”, a declarat Irina Corobcenco.

Irina Corobcenco și-a exprimat încrederea că Inspectoratul General al Poliției, care este agentul constatator, este pregătit să facă diferența între libertatea de exprimare și discursul de ură.

„Discursul de ură, în legislația națională, până în 2022, putea fi sancționat doar în baza Codului Audiovizual de către Consiliul Audiovizual, dacă acesta era generat de către furnizorii de servicii media. Consiliul pentru Egalitate sancționa formele de exprimare care incitau la ură prin prisma legii 121 cu privire la instigare la discriminare. Deci, noi nu am avut o prevedere clară în legislație care să interzică și să sancționeze discursul de ură, așa cum se întâmplă în acest caz”, a precizat Irina Corobcenco, expertă în monitorizarea și combaterea discursului de ură, Promo-LEX.

Irina Corobcenco le-a recomandat concurenților electorali să se abțină de la discursuri care incită la ură, iar dacă sunt ținta unor astfel de discursuri să sesizeze imediat autoritățile competente, să evite a distribui aceste discursuri pe rețelele sociale. De asemenea, în cazul în care un discurs de ură este urmat și de acțiuni violente, să sune neapărat la 112.

Dezbaterea publică cu genericul „Discursul de ură - interzis și sancționat, o premieră la alegerile din 5 noiembrie” este organizată de Agenția de presă IPN, în cadrul proiectului „Impulsionarea discuției în mass-media privind specificul tradițional al alegerilor locale și nevoia de europenizare”, susținut de către Fundația Soros Moldova.