logo

IPN: Monitorul Monitorului Oficial, 10.11.17


https://www.ipn.md/ro/ipn-monitorul-monitorului-oficial-101117-7978_1038107.html

Lucru știut, prevenirea incendiilor, asigurarea condițiilor pentru salvarea persoanelor și bunurilor reprezintă o prioritate în viața oricărei entități. Nu e de mirare, deci, că și recentul Monitor Oficial Nr. 390-395 din 10 noiembrie 2017 (în continuare, M.O.) începe cu un act legislativ din acest domeniu. Astfel, Legea nr. 203 din 6 octombrie curent, prin ajustarea unor acte legislative adoptate anterior (Legea nr. 267 din 9 noiembrie 1994 privind apărarea împotriva incendiilor, Legea nr. 436 din 28 decembrie 2006 privind administrația publică locală ș.a.) urmărește scopul perfecționării cadrului juridic necesar pentru activitatea Serviciului de salvatori și pompieri, întru asigurarea securității la incendii în sectorul locativ, precum și la obiectivele economice. Concret, se preconizează instituirea în localități a Serviciului (postului) teritorial de salvatori și pompieri; au fost introduse norme noi privitor la obligațiile furnizorului de gaze naturale, dar și ale proiectanților de construcții și instalații, amenajări de echipamente și utilaje; au fost detalizate obligațiile cetățenilor, cerințele despre certificarea producției și mărfurilor ș. a. Modificările operate sunt absolut justificate, având în vedere atâtea și atâtea situații care pun în pericol viața cetățenilor și securitatea bunurilor.

Din paginile M.O. aflăm că legiuitorul a ratificat Protocolul pentru aprobarea Regulamentului privind crearea și funcționarea Organului de lucru care va coordona acțiunile părților la Acordul privind crearea zonei de comerț liber între statele membre ale GUUAM. Acțiune absolut necesară, dacă ne propunem impulsionarea relațiilor economice și pe această dimensiune (GUUAM este o inițiativă regională, denumirea ei provine de la inițialele statelor fondatoare: Georgia, Ucraina, Uzbekistan, Republica Azerbaidjan și Republica Moldova, n.n.) și ne amintim că Acordul a fost semnat încă la 20 iulie 2002…

Importante pentru societate, în general, dar și pentru fiecare cetățean, în parte, sunt recomandările din Hotărârea Parlamentului cu privire la Raportul Avocatului Poporului privind respectarea drepturilor și libertăților omului în Republica Moldova în anul 2016, nr. 222 din 27 octombrie 2017 (chiar dacă Raportul nominalizat nu este publicat). Entitățile care urmează să pună în practică recomandările sunt chiar Avocatul Poporului (să continue procesul de reorganizare a instituției și de consolidare a capacităților acesteia), autoritățile administrației publice locale de toate nivelele (să întreprindă măsuri ferme în vederea angajării de specialiști principali pentru protecția drepturilor copilului în cadrul autorităților administrației publice locale de nivelul I), Guvernul, dar și Comisiile permanente ale Parlamentului care sunt obligate să asigure un control permanent al îndeplinirii hotărârii, deoarece, așa cum au statuat aleșii poporului, „respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, este scopul perfecționării actelor legislative, realizată de întregul Parlament”.

Citatul subliniat cântărește cât o declarație de principiu a legiuitorului, rămâne doar să așteptăm realizarea scopului propus și să ne bucurăm!

Mai multe acte din M.O. țin de prerogativele exclusive ale Președintelui Republicii Moldova: decrete privind numirea în funcție a unor judecători și în funcțiile de conducere ale instanțelor judecătorești, dar și conferirea de titluri onorifice și  distincții de stat unor colective și personalități (pag. 15-17).

Câteva acte guvernamentale oglindesc dezvoltarea relațiilor bilaterale dintre țara noastră și țara vecină – Ucraina. Aici se evidențiază reglementările care se conțin în Acordul dintre guvernele de la Chișinău și Kiev privind controlul în comun al persoanelor, mijloacelor de transport, mărfurilor și obiectelor în punctele comune de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene, întocmit la Chișinău la 6 octombrie 2017 (hotărârea nr. 901 din 6 noiembrie 2017), hotărârea privind aprobarea Acordului de cooperare și interacțiune dintre Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova și Administrația Serviciului de stat în telecomunicații speciale și protecția informației al Ucrainei, încheiat la Chișinău, în 2016 și la Kiev, în 2017 (nr. 959, 7 noiembrie 2017) și, în mod special, hotărârea executivului pentru punerea în aplicare a Legii nr. 109 din 9 iunie 2017 privind unele măsuri de control la trecerea frontierei, de control vamal și privind asigurarea regimului fiscal în cadrul controlului comun la unele puncte de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene (nr. 960, 7 noiembrie 2017).

Sub aspect juridic, prezintă interes hotărârea nr. 899, din 3 noiembrie 2017, prin care executivul a aprobat Regulamentului sanitar privind adaosul de vitamine și minerale, precum și de anumite substanțe de alt tip în produse alimentare. Acest document transpune, practic, directivele din domeniu ale Parlamentului European în circuitul intern privind supravegherea de stat a sănătății publice. Cu referire la sănătatea cetățeanului sunt și actele Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova cu privire la aplicarea Farmacopeei Europene, nr. 776 din 10 octombrie și privitor la sistemul de vigilență a dispozitivelor medicale nr. 820 din 27 octombrie curent (pag.70-83).

Merită apreciat faptul transpunerii actelor comunitare, iar acestea urmează a fi studiate cu „creionul în mână”.

În compartimentul Acte ale ministerelor, departamentelor și ale Băncii Naționale a Moldovei, cititorii interesați au posibilitatea să facă cunoștință cu modificările operate în Planul de conturi contabile în sistemul bugetar și a Normelor metodologice privind evidența contabilă și raportarea financiară în sistemul bugetar, aprobate prin Ordinul ministrului finanțelor nr.216 din 28 decembrie 2015 (nr. 132, 31 octombrie 2017), precum și cu reglementările care se conțin în două ordine ale Ministerului Justiției al Republicii Moldova privitor activitatea notarilor (pag. 61-69).

Real interes pentru producătorii/consumatorii de energie electrică prezintă câteva acte ale Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, în special Hotărârea cu privire la aprobarea Metodologiei de determinare a tarifelor fixe și a prețurilor la energia electrică produsă de producătorii eligibili din surse regenerabile de energie (nr. 375/2017, 28 septembrie 2017), precum și Hotărârea cu privire la aprobarea Regulamentului privind garanțiile de origine pentru energia electrică produsă din surse regenerabile de energie (nr. 376/2017, 28 septembrie 2017).

Pași importanți și absolut necesari, ținând cont de problemele existente în asigurarea cu energie electrică din surse tradiționale, dar și de tendințele, de pe mapamond, de dezvoltare și diversificare ale surselor alternative de energie.

Și-au găsit oglindirea în M.O. mai multe acte ale Comisiei Electorale Centrale (CEC) care reglementează desfășurarea referendumului local privind revocarea primarului general al municipiului Chișinău, precum și alegerile locale noi ale primarilor, care se vor desfășura în 10 localități din țară, la 19 noiembrie curent. Tot la această rubrică, se regăsește și hotărârea CEC cu privire la aprobarea bugetului Comisiei Electorale Centrale pentru anul 2018 (nr. 1174, 13 octombrie 2017). În virtutea recentelor modificări operate de legislativ în Codul Electoral, CEC a modificat (completat, după caz) unele regulamente proprii, acestea fiind înserate în proaspătul M.O.: Regulamentul privind modul de întocmire, autentificare, prezentare și verificare a listelor de subscripție, nr. 2682 din 1 octombrie 2014, Regulamentul privind procedura de examinare și soluționare a contestațiilor de către organele electorale în perioada electorală, nr. 3353 din 20 iulie 2010 și Regulamentul privind finanțarea campaniilor electorale nr. 3352 din 4 mai 2015.

În final, M.O. publică modificările și completările operate în Regulamentul cu privire la procedura de solicitare și desemnare a avocatului pentru acordarea asistenței juridice de urgență nr. 8 din 19 mai 2009 (Hotărârea Consiliului Național pentru Asistența Juridică Garantată de Stat (nr. 17, 20 iulie 2017), norme care ar fi în interesul cetățenilor (mai cu seamă a celor cu venituri modeste), atunci când persoanele respective compar în fața instanțelor de drept.

Pentru conformitate, Monitorul Monitorului Oficial