După prăbușirea Imperiului Rus unica soluție salvatoare pentru Basarabia era revenirea acasă, la patria mamă, lucru care s-a și întâmplat. Mișcarea de emancipare națională a căpătat vigoare, spune doctorul în istorie Ion Varta, în cadrul dezbaterii publice cu genericul „Marea Unire” din 1918: lecții pentru trecut, prezent și viitor”, organizată de Agenția de presă IPN.
Potrivit istoricului, după prăbușirea acelui imperiu, mișcarea de emancipare națională a căpătat vigoare. Urmare a dispariției Imperiului Rus, această mișcare națională românească a evoluat într-o mișcare de eliberare națională. „S-a prăbușit Imperiul Rus, iar ca urmare a acelei revoluții din februarie 1917 și Rusia devine republică cu un regim democratic performant, depășea majoritatea țărilor europene la acest capitol. Într-un mare imperiu peticit cu popoare captive, bineînțeles că acordarea acestor libertăți, libertatea întrunirilor, libertatea presei, toate aceste libertăți, bineînțeles că au produs acea implozie din interior și Imperiul s-a prăbușit în văzul întregii lumi într-un ritm absolut spectaculos”, a declarat Ion Varta.
Doctorul în istorie spune că s-a produs o adevărată revoluție în mentalul colectiv odată cu venirea lui Lenin în Rusia și promovarea ideii că trebuie ca soldații care luptau în tranșee să întoarcă armele împotriva propriilor guverne,. „Această demagogie a prins bine și pe frontul român unde era dislocată o armată rusă care număra circa un milion de ostași. Toți acești ostași, nemulțumiți, indignați, după ce a intrat această febră anarhizantă în mentalul acestor ostași au declanșat acea reacție în lanț de abandonare a unităților militare, de dezertare de pe câmpul de luptă și de revenire acasă. Basarabia era bulevard de trecere. Pe aici treceau acești ostași nemulțumiți care s-au dedat la acte reprobabile, la jafuri, la omoruri, la violuri, la tot ce vreți. Și acest spirit anarhizant a captat atenția unor elemente lumpenizate din spațiul nostru și au participat și ei la acest proces absolut reprobabil”, explică Ion Varta.
Doctorul în istorie susține că Basarabia, deja în vara lui 1917, în virtutea faptului că s-a transformat în bulevard de trecere pentru elementele anarhizante, a avut parte de un măcel cumplit. „Probabil, s-au înregistrat mii de omoruri. Nu avem o statistică exactă, dar avem documente care vădesc acest lucru și avem personalități notorii care au căzut victime ale acestor elemente care manifestau această insubordonare și această debandadă care a cuprins în iureșul său toată armata rusă, dislocată pe Frontul Român”, a spus Ion Varta.
Dezbaterea publică cu genericul „Marea Unire” din 1918: lecții pentru trecut, prezent și viitor” este organizată de către Agenția de presă IPN, în cadrul proiectului „Impactul trecutului asupra proceselor de consolidare a încrederii și păcii”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.