logo

Ion Ungureanu este condus pe ultimul drum


https://www.ipn.md/ro/ion-ungureanu-este-condus-pe-ultimul-drum-7967_1032497.html

Rude, oameni de cultură, prieteni şi demnitari şi-au luat rămas bun de la actorul și regizorul Ion Ungureanu, ministru al culturii şi cultelor în perioada 1990-1994. Ceremonia de rămas bun s-a desfășurat la Palatul Naţional „Nicolae Sulac”.

Preotul Petru Buburuz zice că era legat de Ion Ungureanu prin aceleași idealuri: neamul şi biserica românească. Ion Ungureanu, fiind ministru al culturii, împreună cu ministrul educației de atunci, Nicolae Mătcaş,  au deschis Facultatea de Teologie. În perioada cât Ion Ungureanu a fost ministru s-au deschis primele locașuri pe care era scris: „parohia ortodoxă română”, susține Petru Buburuz. Acesta şi-l va aminte pe Ion Ungureanu ca pe „un adevărat fiu al neamului, erou al neamului, înalt, frumos, ca un stejar”.

Nicolae Misail, deputat în primul Parlament, îşi amintește că l-a descoperit pentru prima oară pe Ion Ungureanu pe scena teatrului „Luceafărul”. Colaborarea dintre cei doi a continuat în primul Parlament şi ca membri ai Asociaţiei „Parlamentul 90”. Nicolae Misail nu crede că există un cuvânt în dicționar care să-l poată caracteriza pe Ion Ungureanu.

Sergiu Prodan, președintele Uniunii Cineaștilor  din Moldova, l-a cunoscut pe Ion Ungureanu din postura de „ucenic”. „Eu eram ucenicul lui şi el era învățătorul meu.” Scenaristul se arată scârbit de faptul că există politicieni care fac dividende politice pe românism şi pe anti-românism.

La ceremonia de rămas bun au participat și demnitari. Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a menționat că Ion Ungureanu a fost un nume mare, inclusiv printre politicieni. „Un om mare într-o ţără mică”, îl caracterizează președintele legislativului, care şi-l aminteşte pe Ion Ungureanu ca fiind cel care a citit Declaraţia de Independenţă în Piața Marii Adunări Naționale şi ca pe omul care l-a readus pe Ştefan cel Mare în prim-plan.

Și premierul regretă trecerea lui Ion Ungureanu la cele veșnice. Pavel Filip susţine că Ion Ungureanu a fost mare om de cultură şi un luptător pentru idealurile naţionale. „Moartea nu-l poate învinge, deoarece rămâne opera lui”, a remarcat șeful executivului.

Ministrul culturii, Monica Babuc, spune că decesul lui Ion Ungureanu este o pierdere irecuperabilă pentru cultura şi cetăţenii moldoveni. Ion Ungureanu a fost un „domn al spiritualității de la înălțimea sa domnească”. Valoarea moştenirii lăsate de domnia sa este inestimabilă şi trebuie să avem grijă de această operă, a mai spus Monica Babuc.

Ion Ungureanu s-a născut pe 2 august 1935, în satul Opaci, astăzi în raionul Căușeni. A studiat filologia la Institutul Pedagogic de Stat ,,Ion Creanga” din Chișinău, urmându-și vocația de artist la Școala Teatrală ,,B. Șciukin” din Moscova, de unde a revenit in 1960, la Teatrul ,,Luceafărul”, împreună cu alți colegi, cu care a scris o pagină de aur în istoria teatrului național. În 1958, a debutat în cinematografie, în rolul lui Boris Grădinaru din filmul ,,Când omul nu-i la locul lui”, primul film artistic realizat la studioul ,,Moldova-film”. În total a jucat în 25 de filme produse la ,,Moldova-film” și la ,,Mosfilm”. A activat în calitate de actor și regizor la Televiziunea Centrală din Moscova. Ion Ungureanu a participat la evenimentele de renaștere a conștiinței naționale, fiind cel care a dat citirii Declarației de Suveranitate la Marea Adunare Naționala, iar în 1990 a fost ales deputat în primul Parlament. Între anii 1995-2005 a fost vicepreședinte al Fundației Culturale Române, la București.

Ca recunoaștere a activității sale, Ion Ungureanu a fost apreciat cu titlurile onorifice Maestru Emerit în Arte al Federației Ruse, Artist al Poporului al Republicii Moldova, cu distincții de Laureat al Premiului de Stat, Cavaler al Ordinului Republicii, titlul onorific Doctor Honoris Causa al Academiei de Științe a Moldovei etc.

Cimitirul Central din strada Armenească va fi locul de veci al maestrului.