logo

Ion Ungureanu, despre „Teatrul Vieţii Mele” la 75 de ani


https://www.ipn.md/ro/ion-ungureanu-despre-teatrul-vietii-mele-la-75-de-ani-7542_1064646.html

Ion Ungureanu, despre „Teatrul Vieţii Mele” la 75 de ani

Câteva zile în urmă, sala mare a Teatrului Naţional Mihai Eminescu a găzduit serata jubiliară a marelui actor, regizor şi ex-ministru al Culturii, Ion Ungureanu, care a împlinit onorabila vârstă de 75 de ani.

Cu ocazia jubileului, Ion Ungureanu şi-a prezentat în avanpremieră apariţia noii sale cărţi “Teatrul Vieţii Mele”, o carte ce prezintă biografia omului politic şi al omului de cultură.

Serata, cu acelaşi nume - “Teatrul Vieţii Mele”, a adunat mai mulţi reprezentanţi ai diferitor instituţii culturale din Moldova printre care actorul şi regizorul Petru Hadârcă, regizorul Mihai Fusu, regizorul Petru Vutcărău, academicianul Mihai Cimpoi, academicianul Boris Găină, scriitorii Nicolae Dabija, Ion Hadârcă şi alţii. Toţi au venit cu mulţumiri, felicitări şi aprecieri ale meritelor  lui Ion Ungureanu la dezvoltarea culturii, a teatrului şi la readucerea spiritului românesc în Basarabia.

Cu un cuvânt de felicitare şi urări de bine a venit şi Fundaţia Edelweiss. “Susţinerea culturii este o prioritate pentru activitatea fundaţiei, pentru că doar prin cultură putem făuri adevăratele valori în ţara noastră.” a menţionat Lara Castraveţ, Coordonator Proiecte „Edelweiss”.

Din partea fondatorului „Edelweiss”, Vlad Plahotniuc, Ion Ungureanu a primit în dar un calculator portabil performant „pentru că oamenii de cultură au nevoie de instrumente de lucru pentru a crea şi a ne bucura cu noi realizări”.

Serata jubiliară a fost moderată de către actorii Gheorghe Urschi şi Margareta Nazarchevici, iar cele 5 ore, timp cât a durat manifestarea, au fost prea puţine pentru toate urările care nu conteneau să vină din partea discipolilor şi prietenilor omului de cultură.

Ion Ungureanu a fost primul ministru al Culturii şi Cultelor al R. Moldova între 1990 şi 1994. În 1992 el a restaurant şi redeschis la Chişinău Teatrul Naţional "Mihai Eminescu". A deschis mai multe biblioteci de carte românească, teatre, printre care “Eugen Ionesco”, “Ginta Latină”, “Guguţă”, “Satiricus” etc. A repus în centrul Chişinăului statuia lui Ştefan cel Mare, a contribuit la organizarea Podurilor de Flori, a turneelor artiştilor peste Prut, fiind un personaj cheie în dezvoltarea culturii şi a teatrului în Moldova.

***

Fundaţia EDELWEISS este o organizaţie neguvernamentală, nonprofit şi apolitică, înfiinţată de către omul de afaceri Vlad Plahotniuc în scopul creării unor oportunităţi echitabile pentru oamenii talentaţi şi dezavantajaţi din Republica Moldova.  Fundaţia are misiunea de a contribui la dezvoltarea societăţii prin elaborarea şi implementarea unor proiecte în domeniul cultural, educaţional, social, economic şi de protecţie a mediului înconjurător. Toate iniţiativele fundaţiei se bazează pe ideea că toţi oamenii trebuie să aibă posibilitatea să-şi atingă pe deplin potenţialul pentru a contribui la dezvoltarea societăţii. Aceasta poate fi realizat prin crearea oportunităţilor pentru oamenii talentaţi, sprijinirea tinerilor capabili, încurajarea iniţiativelor care dezvolta potenţialul oamenilor de a-şi îmbunătăţi propria viaţă şi susţinerea programelor ce vor contribui la dezvoltarea societăţii noastre. Fundaţia crede în dreptul fiecărui individ de a-şi construi singur destinul şi viitorul. Credem atât în tineri, pentru că în ei se află entuziasmul, dinamismul şi forţa inovatoare, cât şi în vârstnici, pentru că ei ne aduc încrederea, înţelepciunea şi experienţa anilor.

Departamentul relaţii publice EDELWEISS