logo

Ion Țigănaș: Organismele de gestiune colectivă sunt obligate să-și păstreze transparența


https://www.ipn.md/ro/ion-tiganas-organismele-de-gestiune-colectiva-sunt-obligate-sa-8004_1105282.html

Organismele de gestiune colectivă sunt obligate să-și păstreze transparența. Autorii trebuie să fie conștienți că aceste organisme au mandat să administreze drepturile lor. Fiind membri ai acestor asociații, ei au dreptul de a solicita și de a primi documente care să le explice cum este calculată remunerația destinată lor. Aceste aspecte au fost subliniate de avocatul Ion Țigănaș, expert în domeniul proprietății intelectuale, în cadrul dezbaterii publice „România-Republica Moldova, consolidarea parteneriatului în domeniul proprietății intelectuale”, organizată de Agenția de presă IPN. Potrivit expertului, cooperarea în domeniul proprietății intelectuale cu România ar putea avea un impact pozitiv semnificativ. 

Ion Țigănaș a comunicat că în ultimul timp, în special printre tinerii antreprenori, există o conștientizare a importanței proprietății intelectuale. Mulți dintre oameni de afaceri încep să apeleze la protecția drepturilor lor. Expertul în domeniul proprietății intelectuale a fost de acord cu observația Comisiei Europene care spune că „Republica Moldova poate face mai mult pe domeniul respectării drepturilor de proprietate intelectuală, deoarece legislația este adecvată, dar este importantă și oferirea măsurilor, pârghiilor mijloacelor juridice, astfel încât titularii de drepturi să-și poate proteja drepturile”. Ion Țigănaș a subliniat necesitatea extinderii parteneriatului între Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) din Republica Moldova, Oficiul Român pentru Drepturile de Autor și Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci din România, inclusiv prin implicarea altor autorități publice de pe ambele maluri ale Prutului, în special serviciul vamal, poliție, procuratură și sistemul judecătoresc.

Expertul în domeniul proprietății intelectuale a spus că ar fi o oportunitate excelentă pentru judecătorii din Republica Moldova să discute și să împărtășească experiență cu colegii lor din România, întrucât judecătorii români au mai mare experiență în soluționarea cazurilor. Prin urmare, o asemene colaborare va fi extrem de benefică și ar putea fi extinsă în alte sectoare, cum ar fi cooperarea în organismele de gestiune colectivă. Avocatul a declarat că prioritatea numărul unu a Republicii Moldova pentru o integrare mai rapidă în Uniunea Europeană ar fi respectarea drepturilor de proprietate intelectuală în toate segmentele sale: protecția la frontieră, protecția pe piață internă și pe partea de litigii.

Ion Țigănaș a menționat că sistemul de gestiune colectivă este cea mai corectă și eficientă formă prin care drepturile autorilor pot fi administrate. În cazul în care autorii sunt nemulțumiți de activitatea organismelor de gestiune colectivă (OGS), ei au pârghii legale prin care pot obține informații privind calcularea remunerațiilor. Primul lucru este să se adreseze acestor organisme din care fac parte și să solicite informații. „Dacă nu sunt satisfăcuți de această informație sau dacă observă că datele prezentate de către OGC nu sunt relevante sau corecte… de exemplu, el a monitorizat că un post de radio din Republica Moldova a difuzat foarte des melodia lui, dar din datele prezentate de către OGC nu există această informație, atunci apare o întrebare cât de corect a fost făcută această analiză, în acest caz autorul nu lasă mâinile jos, pe lângă faptul că se adresează la administrația OGC-ului, poate face o solicitare către AGEPI, de exemplu, în care să roage că la o anumită etapă de control al acestor organisme să atragă atenție și asupra acestui fapt”, a spus expertul.

Avocatul a comunicat că procesul de integrare în Uniunea Europeană nu înseamnă o transpunere oarbă a legislației, este o transpunere echilibrată, corectă, discutată în societate, întrucât, după integrare, Republica Moldova va trebui să implementeze aceste legi. În opinia sa, există nevoie de dezvoltare a instituțiilor puternice, profesioniste, care să reacționeze prompt și corect atunci când se încalcă drepturile. Cetățenii la fel trebuie să înțeleagă importanța proprietății intelectuale, să refuze de a descărca ilegal conținutul de pe internet și de a procura mărfurile contrafăcute.

Dezbaterea publică „România-Republica Moldova, consolidarea parteneriatului în domeniul proprietății intelectuale” este ediția a opta din cadrul proiectului „Dublă integrare prin cooperare și informare. Continuitate”, finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova. Conținutul acestei dezbateri nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.