logo

Ion Tăbârță: Vizitele oficialilor străini reprezintă un lobby pentru cauza europeană a Republicii Moldova


https://www.ipn.md/ro/ion-tabarta-vizitele-oficialilor-straini-reprezinta-un-lobby-pentru-7978_1090127.html

Numeroasele vizite ale oficialilor occidentali la Chișinău reprezintă un mesaj de sprijin pentru vectorul european al Republicii Moldova. O spune comentatorul politic Ion Tăbârță potrivit căruia vizita la Chișinău a președinților Parlamentelor statelor baltice și nordice este cel mai elocvent exemplu că Republica Moldova a ieșit complet din izolare internațională, iar vectorul european al țării, după modelul statelor baltice, prinde tot mai mult contur, notează IPN.

Președinții de Parlament din opt State Baltice și Nordice (NB8) efectuează o vizită oficială comună în Republica Moldova, la inițiativa șefului Legislativului Igor Grosu. Vizita are loc în contextul războiului din Ucraina și a crizei energetice cu care se confruntă Republica Moldova.

„Este o platformă instituțională de cooperare între Republica Moldova și unele state ale Uniunii Europene. Este o platformă care are toate pârghiile pentru a face lobby pentru cauza europeană a Republicii Moldova. Acest grup de opt state este conectat foarte bine la realitățile din regiune și este un atu în plus pentru a susține vectorul european al Republicii Moldova. Faptul că Parlamentul European a recomandat ca Republicii Moldova să i se acorde statutul de candidat la aderare este și un rezultat al influenței acestor state”, a spus comentatorul politic, Ion Tăbârță în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Obținerea statutului de candidat la aderare va oferi Republicii Moldova multiple avantaje economice, spune expertul. Până atunci, prioritatea țării este implementarea prevederilor Acordului de Asociere și creșterea nivelului de trai al cetățenilor, astfel încât realitățile din Republica Moldova să fie adaptate realităților Uniunii Europene.

„Aceste vizite pot fi explicate prin doi factori de bază. Primul factor îl reprezintă Guvernul proeuropean de la Chișinău. Al doilea factor îl reprezintă evenimentele regionale, războiul din Ucraina. Pentru Republica Moldova este important să implementeze prevederile Acordului de Asociere. Acordarea statutului de țară candidat pentru Republica Moldova, Ucraina și Georgia va fi o decizie politică a Uniunii Europene. Este gata UE pentru o astfel de decizie? Nu aș fi sigur. Vedem afirmațiile președintelui francez Macron care vrea să găsească o platformă instituțională alternativă. Toată lumea se întreabă ce va fi această comunitate politică europeană? Este o alternativă eurointegrării sau este o platformă intermediară spre aderarea acestor state la UE? ”, a mai spus Ion Tăbârță.

Republica Moldova a expediat Comisiei Europene cele două chestionare prin intermediul cărora urmează să fie evaluat gradul de pregătire al țării pentru eurointegrare. Decizia privind acordarea statutului de candidat la aderare este luată de Consiliul Uniunii Europene cu unanimitate de voturi. Acesta se va întruni pe parcursul lunii curente.