logo

Ion Tăbârţă: Nu este exclus ca după alegerile locale să aibă loc reconfigurarea puterii


https://www.ipn.md/ro/ion-tabarta-nu-este-exclus-ca-dupa-alegerile-locale-sa-7978_1019399.html

Alegerile locale, stabilite pentru 14 iunie, vor aduce o claritate mai mare în ceea ce priveşte raportul de forţe politice în Republica Moldova. De această părere este analistul politic Ion Tăbârţă, care nu exclude o reconfigurare a guvernării în toamnă.

„În campania parlamentară de anul trecut, Federaţia Rusă şi-a întărit poziţia în Republica Moldova prin crearea partidului de esenţă clară pro-rusă – socialiştii, şi vrea continuarea ofensivei politice. La aceste alegeri locale va încerca să meargă mai departe. Deja vedem că un başcan pro-rus a fost ales în Găgăuzia. Federaţia Rusă va încerca să slăbească centrul ca să se ajungă la o debarcare a puterii centrale, ca să nu mai avem o putere pro-europeană, ci una pro-rusă. Din acest considerent, vom avea o campanie dură”, a declarat analistul pentru IPN.

Forţele pro-ruse din ţară se coalizează, a spus Ion Tăbârţă, referindu-se la o fotografie în care apare Igor Dodon cu Renato Usatîi, principalii lideri pro-ruşi din Republica Moldova. „Deja se discută că ei vor încerca să împartă ţintele electorale, cel mai probabil Dodon va „asedia” Primăria Chişinău, fiind susţinut de Usatîi, iar Renato Usatîi va candida la Primăria Bălţi, mizând pe sprijinul socialiştilor”, a opinat  analistul.

Ion Tăbârţă  a mai spus că pentru Partidul Liberal contează foarte mult Primăria Chişinău, deoarece tot scheletul instituţional al acestui partid se bazează anume pe instituţia primăriei. PL a devenit important după ce Dorin Chirtoacă a câştigat primăria Chişinău pentru ca ulterior această instituţie să devină un paravan ca partidul să ajungă în Parlament. În ceea ce priveşte coaliţia de guvernare PLDM-PDM, Ion Tăbârţă a spus că deocamdată nu vedem candidaţi de la aceste partide.

Analistului îi vine greu să creadă că Dorin Chirtoacă, comparativ cu anul 2011, are acum mai multe atuuri în faţa lui Igor Dodon, mai degrabă Dorin Chirtoacă este într-o anumită staţionare politică, iar Dodon într-o avansare. „Deocamdată Dodon este în ascendenţă, a intrat în Parlament cu un scor considerabil şi ţinteşte mai departe. Acest partid este în ascensiune şi are scopul să ajungă la guvernare, or Primăria Chişinău este o etapă importantă în atingerea acestui scop. Pare favorit pentru Primăria Chişinău să fie Igor Dodon, dar să ne amintim că Chişinăul a reuşit să rezite chiar şi în perioada conducerii comuniştilor, aici se votează politic şi nu este exclus ca acest caracter politic al votului ar putea să-l ajute acum pe Dorin Chirtoacă”, a concluzionat Ion Tăbârţă.

Referitor la noul proiect politic, Partidul Popular European din Moldova, anunţat de Iurie Leancă, analistul nu ştie dacă va reuşi să fie înregistrat  până la alegerile locale, dar admite că unii membri ar putea să candideze la funcţiile de primari şi consilieri independenţi, dar să se cunoască din care echipă pornesc. Cât ţine de Chişinău, Ion Tăbârţă e de părere că aici doar Iurie Leancă ar avea şanse să câştige dacă ar candida.