logo

Ion Sula: Partidele din Republica Moldova trebuie să semneze o declarație similară celei de la Snagov


https://www.ipn.md/ro/ion-sula-partidele-din-republica-moldova-trebuie-sa-semneze-7965_1096332.html

Urmare a Adunării Naționale „Moldova Europeană” partidele din Republica Moldova ar trebui să semneze o declarație similară celei semnate la Snagov de formațiunile din România. Este opinia președintelui Partidului Social-Democrat European din Moldova, Ion Sula. Potrivit politicianului, formațiunea sa va participa la consultările demarate de președinta Maia Sandu și va propune inițierea unei campanii naționale privind avantajele eurointegrării, notează IPN.

Președintele PSDE spune că Adunarea Națională „Moldova Europeană” nu ar trebuie să fie doar un eveniment de PR al partidului de guvernare, ci să reprezinte o voce comună a tuturor cetățenilor și partidelor politice care-și doresc aderarea Republicii Moldova la UE.

„Avem declarația de la Snagov din 1995 atunci când partidele din România s-au expus și au semnat o declarație comună cu Guvernul, mediul academic, reprezentanții societății civile, privind susținerea parcursului european al României. Ar fi bine ca urmare a acestei Adunări Naționale să fie semnată o declarație, iar semnatarii acestei declarații să nu fie reprezentanții doar unui partid politic, ci de toate partidele autentice care chiar își doresc eurointegrarea și nu mimează acest proces. Trebuie să demonstrăm, în primul rând, cetățenilor că există această dorință”, a spus Ion Sula în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV.

Potrivit politicianului, manifestația de susținere a parcursului european ar trebui să fie urmată de îndeplinirea tuturor condiționalităților impuse de Comisia Europeană la obținerea statutului de țară candidată. De asemenea, Ion Sula spune că pentru a crește atractivitatea Uniunii Europene în rândul cetățenilor din mediul rural, sunt necesare campanii de informare.

„Manifestații de acest gen au fost și în 2014, atunci când a fost organizat un eveniment similar Marii Adunări Naționale, unde toți au anunțat că-și doresc un parcurs european, doar că de atunci au trecut 9 ani și în continuare stăm pe loc. În calitate de președinte apolitic, Maia Sandu trebuie să trateze cu maximă responsabilitate acest eveniment astfel încât să participe toate forțele politice pro-europene. Rolul partidelor, inclusiv, al celor extraparlamentare este foarte mare. Ar trebui să mergem prin satele Republicii Moldova și să explicăm cetățenilor de ce este bine să urmăm acest parcurs european”, a mai spus președintele Partidului Social-Democrat European.

La 10 aprilie președinta Maia Sandu a anunțat convocarea Adunării Naționale „Moldova Europeană”. Evenimentul va avea loc la 21 mai, în Piața Marii Adunări Naționale și are menirea de a transmite comunității internaționale dorința fermă a cetățenilor Republicii Moldova de a fi parte a familiei europene.