logo

Ion Sturza către mediul academic: Trebuie să păstrăm creierii naţiunii


https://www.ipn.md/ro/ion-sturza-catre-mediul-academic-trebuie-sa-pastram-creierii-natiunii-7965_1024510.html

În Republica Moldova există două sectoare care necesită cel mai mult să fie dezvoltate – infrastructura şi ştiinţa. Despre aceasta a vorbit candidatul desemnat la funcţia de prim-ministru, Ion Sturza, la întrevederea cu mediul academic, unde a menţionat că „trebuie să păstrăm creierii naţiunii şi spiritul de analiză al cetăţenilor”, transmite IPN

„Sistemul de învăţământ trebuie să fie un lift social: până la un anumit nivel educaţia este gratis şi impusă, după aceea cei mai buni, mai muncitori, să poată trece la un alt nivel social. Mi-a spus odată un diplomat că în Moldova sunt 31 de universităţi, pe când în Olanda sunt doar 6. Am văzut şi în alte state care au avut euforia perioadei de tranziţie, unde au apărut multe instituţii de învăţământ, dar ulterior piaţa muncii a făcut alegerea sa şi lucrurile s-au aşezat. Eu nu aş porni cu acţiuni radicale, pe aceia să-i închid, pe aceştia să-i păstrăm, totuşi trebuie ceva de făcut ca să se ajusteze curricula, să se schimbe calitatea studiilor, iar costurile să corespundă acestor studii. Întrebaţi-vă de ce oamenii iau credite pe viaţă ca să studieze la Harvard cu câte 100 de mii de dolari pe an, dar nu vin la universităţile din Moldova la un contract de 200 de euro pe an”, a spus Ion Sturza.

Referindu-se în general la situaţia din ţară, candidatul desemnat a spus că trebuie să fie luate unele decizii mai puţin ortodoxe. „Nu înseamnă că trebuie să facem terapie de şoc. Dar elitele trebuie să se consolideze pentru a ajuta ţara să revină la normalitate. Îngrijorările mele vin, în primul rând, de la sectorul economic. Astăzi Ministerul Finanţelor practic a stopat orice finanţare şi acumulează bani pentru a avea de salarii şi plăţi sociale. Şi mai trist se prefigurează 2016. Am avea nevoie pentru supravieţuire cam de 4-5 miliarde de lei, care teoretic ar veni din exterior – creditul românesc, Banca Mondială, FMI etc. Din aceşti bani am putea acoperi grosul de cheltuieli sociale şi am mai avea nişte bani pentru infrastructură”, a spus Ion Sturza.

Convingerea candidatului e că anul viitor Republica Moldova nu va avea aceşti bani, indiferent de cine va veni la conducerea executivului, iar aceşti bani vor veni în ţară doar când se face ordine în sistemul bancar.

Ion Sturza a fost desemnat în calitate de candidat la funcţia de premier pe 21 decembrie. Până pe data de 4 ianuarie acesta trebuie să ceară votul de încredere de la Parlament. Pentru învestirea noului executiv sunt necesare cel puţin 51 de voturi.