logo

Ion Șalaru: Nu există studii care să arate că izolarea impusă persoanelor de peste 63 ani a redus numărul de infectări


https://www.ipn.md/ro/ion-salaru-nu-exista-studii-care-sa-arate-ca-8004_1076860.html

Nu există studii la nivel național precum că restricția care vizează izolarea impusă persoanelor cu vârsta peste 63 ani a contribuit la reducerea numărului de persoane infectate și a deceselor de COVID-19. O spune Ion Șalaru, director adjunct la Agenția Națională de Sănătate Publică (ANSP), în cadrul dezbaterilor publice: „Este sau nu discriminatorie măsura de izolare impusă persoanelor cu vârsta peste 63 ani”, organizate de HelpAge International Moldova.

Directorul adjunct al ANSP nu consideră discriminatorie restricția ce prevede izolarea impusă persoanelor cu vârsta peste 63 ani. El spune că decizia de a impune această restricție a fost luată de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP), iar orice sugestie care o vizează, poate fi înaintată pentru examinare acestei comisii cu argumentele de rigoare, inclusiv cu argumente care reflectă situația din alte țări. „Pentru moment eu aș vrea să anulăm mai multe restricții, dacă situația epidemiologică ar permite, nu doar restricția pentru grupul de vârstă de peste 63 de ani, dar, deocamdată situația nu este de așa măsură”, a adăugat Ion Șalaru.

În opinia lui Ion Șalaru, atâta timp cât zilnic se înregistrează zilnic recorduri la nivel național și mondial privind numărul de cazuri, este dificil de spus cât timp vor mai dura aceste restricții. Dânsul a admis faptul că se îmbolnăvesc de COVID-19 și persoane de alte vârste, inclusiv persoane tinere care pot avea complicații, dar, spune el, sunt mai mult cazuri individuale. Statistica arată că cele mai multe cazuri de îmbolnăvire se înregistrează în cazul persoanelor din grupa de vârstă 50-59 ani și 60-69, la mortalitate se evidențiază grupa 60-69 ani.

„S-ar putea de făcut mai multe, dar acum cel mai important este prevenirea. Și tinerii sunt surse de infecție, dar totuși cele mai multe cazuri sunt la această grupă. Trebuie de arătat solidaritate cu persoanele în vârstă pentru a putea depăși această situație”, a spus Ion Șalaru. El a remarcat că restricția care vizează izolarea impusă persoanelor cu vârsta peste 63 ani nu se aplică doar în Moldova, ci este o experiență internațională utilizată în țările vecine sau europene.

Dezbaterile publice au fost organizate în cadrul proiectului „Integrarea îmbătrânirii active în politicile publice în Republica Moldova”, implementat de HelpAge International și Platforma pentru Îmbătrânire Activă, cu suportul Fundației Est-Europene, în parteneriat cu Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, din resursele acordate de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Suedia.