Cele 28 de condiții înaintate de Uniunea Europeană Republicii Moldova nu înseamnă neapărat un lucru negativ, ci dimpotrivă unul bun, întrucât ireversibilitatea parcursului european depinde de reformele care se realizează și implementează în fiecare zi, inclusiv cu suport european. Mai mult ca atât, guvernarea insistă foarte mult pe intensificarea dialogului cu UE, în condițiile în care o comunicare continuă înseamnă o apropiere a Republicii Moldova de idealul pe care îl reprezintă comunitatea europeană. Opiniile au fost exprimate de către Ion Ranga, membru al Biroului permanent al Partidului Popular European, participant la dezbaterile publice cu tema: „Șansele îndeplinirii celor 28 de condiții în contul a 100 de milioane oferite de UE sau Cât de real este obiectivul guvernării de a face calea europeană ireversibilă până la alegerile parlamentare?”, ediția a 85-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizate de Agenția de presă IPN și Radio Moldova.
„Noi credem că o presiune și o insistență pe anumite condiții din partea Uniunii Europene nu este neapărat ceva rău, ci dimpotrivă ne va ajuta. Respectiv, noi avem nevoie de ajutorul Uniunii Europene. Și pe lângă această asistență macrofinanciară, pentru că nu trebuie să ne concentrăm doar asupra ei, sunt foarte multe proiecte, sunt asistențe care vin prin intermediul politicii de vecinătate și proiecte implementate la nivel de infrastructură. Țara noastră se bucură în continuare de un suport foarte mare din partea Uniunii Europene. Ceea ce urmează să facem, e să continuăm consolidarea comunicării cu Uniunea Europeană, pentru că după anul 2014, în 2015 mai ales, prin acea schimbare a trei guverne într-un singur an, s-a creat o stagnare la capitolul comunicare și deschidere, consolidarea relațiilor cu UE. Acum se încearcă reluarea dialogului intens”, a mai spus reprezentantul PPEM.
În altă ordine de idei, Ion Ranga a menționat că anul 2015 a fost unul dintre cei mai complicați de la 2009 încoace, pentru că anume atunci a început acea criză politică, care a generat aproape o stagnare în dialogul cu partenerii europeni. Mai mult, pe lângă factorii interni, din Republica Moldova, există și probleme la nivel intern în cadrul UE și în aceste condiții slăbește potențialul Uniunii Europene de a se preocupa de problemele Republicii Moldova. Potrivit lui, este vorba despre criza emigranților, este vorba despre Brexit, dar și despre relația UE cu noua administrație americană. Referindu-se la dialogul cu opoziția, în opinia sa, acesta trebuie să fie unul constructiv.
Ion Ranga a menționat că PPEM întotdeauna a spus că Republica Moldova a cerut și va cere de la UE nu doar suport și asistență financiară, dar și o anumită presiune. Potrivit lui, PPEM nu vede un lucru rău în tot ceea ce ține de condițiile venite din partea UE, pentru că în Republica Moldova există un sistem creat și, din păcate, un aparat birocratic tipic țărilor fostei Uniuni Sovietice, care se schimbă foarte greu. În aceste condiții, reformele sunt de obicei destul de greu de implementat și întâmpină de regulă rezistență. Or, în baza acestor presiuni și condiționalități, potrivit lui Ion Ranga, au fost realizate numeroase progrese., inclusiv în cazul semnării Acordului de Asociere și DCFTA.
Dezbaterile publice „Șansele îndeplinirii celor 28 de condiții în contul a 100 de milioane oferite de UE sau Cât de real este obiectivul guvernării de a face calea europeană ireversibilă până la alegerile parlamentare?”, constituie ediția a 85-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel.