logo

Ion Negrei: Moldova trebuie să se conecteze definitiv la spațiul european - care sunt modalitățile


https://www.ipn.md/ro/ion-negrei-moldova-trebuie-sa-se-conecteze-definitiv-la-8004_1096287.html

După invazia în Ucraina, Federația Rusă încearcă să impună o nouă ordine mondială, un model care nu satisface pe nimeni. Este un moment de cotitură și fiecare țară trebuie să se orienteze și să-și apere propriile interese. Acum este și momentul când Republica Moldova trebuie să decidă cum să se desprindă de spațiul rusesc și să se conecteze definitiv la spațiul european. Aceasta este opinia istoricului Ion Negrei, ex-viceprim-ministru al Republicii Moldova, exprimată în cadrul dezbaterii publice cu tema „Soarta periferiilor imperiilor. Quo vadis, Moldova?”, organizată de IPN.

„Agresiunea Rusiei asupra Ucrainei a pus întreaga lume într-o situație nestandard. Până la invazia Rusiei în Ucraina, exista o ordine mondială bine pusă la punct, cu plusuri și cu minusuri. După această invazie, Federația Rusă încearcă să-și impună o nouă ordine mondială, din punctul său de vedere, cu respectarea realităților, așa cum spun liderii de la Kremlin. Realitățile sunt luarea în considerare a intereselor Rusiei, iar asta înseamnă neglijarea intereselor altor popoare, altor state. Din acest considerent, acest model de nouă ordine mondială nu satisface pe nimeni. Am văzut că lumea s-a solidarizat atât de multă, că respinge acest concept. În acest concept ne încadrăm și noi. Acum urmează să decidem încotro o ia Republica Moldova. Rămâne în formula de independență politică, pe care o are la momentul de față. Este foarte vulnerabil acest statut. Suntem foarte vulnerabili din punct de vedere energetic, al factorului uman. Din acest punct de vedere fiecare națiune își modelează perspectiva”, a declarat Ion Negrei.

El spune că Republica Moldova trebuie să decidă cum să se desprindă de spațiul rusesc și să se conecteze definitiv la spațiul european. Potrivit istoricului, modele și exemple în acest sens sunt, rămâne doar să fie ales cel oportun.

„Țările Baltice ne-au arătat cu a avut loc detașarea de spațiu rusesc și conectarea la spațiul european. Finlanda, care a fost o țară dependentă de Rusia, în aceste zile ne-a arătat alegerea făcută, că în afară de UE, intră și în blocul NATO. Polonia își rezolvă problema în contextul popoarelor europene. În spațiul acesta european rămâne Republica Moldova cu un statut indefinit, dar s-a transformat în momentul de față într-un generator de securitate nu doar pentru spațiul nostru, dar și pentru spațiul european. Puterile europene, actualmente, pun accent pe Republica Moldova și mai mult ne propun orientarea spre modelul european, decât sunt mesajele din interior. Se vede cu ochiul liber că aici, această vulnerabilitate este atât de puternică că într-o clipă poate să transforme Republica Moldova într-o parte componentă a imperiului sovietic în nouă formulă, dar și într-un pericol pentru întreaga structură europeană”, a declarat Ion Negrei.

Istoricul susține că la momentul de față, orientarea de bază a Republicii Moldova trebuie să fie spre structurile europene „într-o solidaritate deplină cu lumea europeană și alături de această lume. Trebuie să caute să depășească faza de criză pe care o trăiește omenirea și să-și găsească locul de unde a fost ruptă mai bine de două sute de ani, în spațiul european, în spațiul românesc. Ar putea fi diferite formulele în care va intra în această comunitate europeană, în formulă statală, în formulă de parte componentă a spațiului românesc etc. Aici ar fi cazul să se discute și să găsim formula. Să mergem pe crearea de structuri europene pe două paliere, pe palierul românesc și pe palierul moldovenesc, cred că este mai scump și mai de durată. Intrarea în întregul românesc este iarăși  o problemă, deoarece populația din acest spațiu nu este încă pregătită pentru această formulă. De aceea ar trebui de lucrat în acest sens, de consolidat conștient această opțiune și de orientat pentru îndeplinirea sa”, a mai spus el.

Ex-viceprim-ministru al Republicii Moldova, Ion Negreii a concluzionat că deja este clar „va fi o nouă ordine mondială, nu în formula propusă de Rusia. Va fi într-o formulă democrată și această formulă va fi propusă și Rusiei”.  Potrivit lui, păstrarea Rusiei în forma sa de forță revanșardă este un pericol în continuare. De aceea în formula generală, Moldova trebuie să-și găsească locul în Europa.

Dezbaterea publică „Soarta periferiilor imperiilor. Quo vadis, Moldova?”, este ediția a 7-a din ciclul „Impactul trecutului asupra proceselor de consolidare a încrederii și păcii”. Proiectul este susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.