logo

Ion Muntean: Fondul de eficiență energetică este destinat atât blocurilor, cât și caselor individuale


https://www.ipn.md/ro/ion-muntean-fondul-de-eficienta-energetica-este-destinat-atat-7967_1101332.html

Din Fondul de eficiență energetică în sectorul rezidențial, autoritățile își propun izolarea termică a blocurilor și caselor individuale pentru a reduce consumul de energie, fapt ce va genera facturi mai mici. Directorul Agenției pentru Eficiență Energetică, Ion Muntean, spune că valoarea investiției locatarilor va fi calculată în urma unui audit energetic și ar urma să fie recuperată în 4-5 ani, notează IPN.

Din fondul de eficiență energetică în sectorul rezidențial se propune implementarea unui program amplu de reparații ce va include izolarea termică a clădirilor, acoperișurilor, tavanelor, izolarea subsolurilor. Programul este destinat atât blocurilor, cât și caselor, iar investiția locatarilor va fi de aproximativ 30%.

„Avem un proiect de hotărâre de Guvern pe care-l discutăm cu partenerii de dezvoltare și urmează și dezbateri publice. Este vorba despre hotărârea de Guvern pentru crearea fondului de eficiență energetică în sectorul rezidențial. Astfel, urmează să se asigure finanțarea atât a asociațiilor de locatari – clădirilor rezidențiale multietajate, cât și a caselor individuale, pentru a-și îmbunătăți eficiența energetică. Noi deja am identificat 25 de asociații de locatari, pentru care în următoarele două luni urmează să facem audite energetice. Auditul energetic ne va spune care sunt economiile de energie și în cât timp se recuperează investițiile. După ce se face auditul energetic, adunarea generală a locatarilor se întrunește, analizează auditul și decide dacă un astfel de proiect prezintă interes pentru ei. Una dintre condițiile de finanțare în cadrul Fondului va fi contribuția beneficiarilor care va fi, estimativ, 30% din valoarea totală a proiectului. Valoarea contribuției trebuie să se recupereze în 4-5 ani”, a spus Ion Muntean în cadrul emisiunii „Территория свободы”.

Experții în domeniul energetic salută programele autorităților de eficiență energetică și spun că prin izolarea termică a locuințelor oamenii vor achita facturi mai mici la energie, menținându-și în locuințe același nivel al confortului termic.

„Termoizolarea blocului presupune menținerea căldurii. În plus, termoizolarea blocului este eficientă și pe perioada verii. Vara oamenii conectează aparatele de aer condiționat pentru a răci locuințele, iar termoizolarea presupune că atât căldura, cât și frigul, sunt menținute în locuință. Eficiența energetică presupune cheltuieli mai mici pentru căldură, cu menținerea aceluiași nivel de confort termic”, a spus expertul Alianței pentru Eficiență Energetică și Regenerabile, Piotr Comarov.

Potrivit estimărilor, pentru îmbunătățirea eficienței energetice a sectorului rezidențial din Republica Moldova ar fi nevoie de peste 10 miliarde de euro, iar intervențiile planificate ar duce la reducerea facturilor cu 45%.