logo

Ion Manole: Societatea civilă contribuie la apărarea valorilor democratice


https://www.ipn.md/ro/ion-manole-soietatea-civila-contribuie-la-apararea-valorilor-democratice-8004_1084488.html

„Opinia societății civile trebuie ascultată și consultată, chiar și atunci când aceasta este una critică, indiferent dacă este la adresa guvernării sau a opoziției, mai ales atunci când această critică este diferită de cea oficială sau de critica la adresa instituțiilor de stat”, a declarat Ion Manole, director executiv al Asociației Promo-LEX, la dezbaterea publică „Acțiunile guvernării în raport cu instituțiile de reglementare și de control: între decapturare și derapaje democratice”, organizată de Agenția de Presă IPN.

„A guverna este o misiune destul de ingrată. Pe de o parte, puterea este supusă numeroaselor critici, observații, dar și atacuri din partea rivalilor sau a concurenților politici. Pe de altă parte, este important să se înțeleagă că cei aleși în funcții trebuie să pună în capul mesei legea și interesele populației și respectarea regulilor pe care tot instituțiile statului le-au votat. Responsabilitatea oricum va aparține guvernanților, indiferent dacă ascultă sau nu opinia publică, opinia actorilor relevanți. E mai bine să te asiguri că ai auzit și analizat toate aceste observații, recomandări și critici, fie că acestea vin de la societatea civilă sau de la opoziție”, a mai spus vorbitorul.  

Ion Manole a invocat exemplul Promo-LEX, care are experiența și expertiza necesare în ceea ce privește servirea interesului public: ”Constatările și recomandările Promo-LEX, mai cu seamă în perioadele electorale, dar nu numai, pot contribui la buna funcționare a proceselor democratice și la adoptarea unor decizii eficiente de către instituțiile statului”.  

Cu referire la necesitatea comunicării între actorii societali, Ion Manole a declarat, că „forțele politice, indiferent dacă sunt la guvernare sau în opoziție, își doresc, în primul rând, să fie credibile, ca oamenii să aibă încredere în ele, să poată merge la vot și să le ofere votul în ziua alegerilor. Iar pentru acest lucru este nevoie de încredere. Încrederea poate fi obținută sau menținută numai dacă există o comunicare bună între cetățeni și partide politice, dar și între actorii politici, chiar dacă au obiective diferite, platforme politice diferite. Interesul tuturor partidelor trebuie să fie interesul public, interesul național, iar pentru aceasta este nevoie de o comunicare intensă între actorii politici pentru a înțelege problemele, pentru a înțelege cum putem mai bine să rezolvăm aceste probleme”.

„Societatea civilă din Republica Moldova a jucat și joacă un rol important în consolidarea și promovarea valorilor democratice, inclusiv în apărarea acestora. Ea va rămâne la fel de vocală și critică pentru toate procesele care se întâmplă în Republica Moldova – mă refer la procesele democratice, care trebuie să fie în interesul cetățenilor”, a mai spus Ion Manole.

Dezbaterea publică la tema: „Acțiunile guvernării în raport cu instituțiile de reglementare și de control: între decapturare și derapaje democratice”, a fost organizată de Agenția de presă IPN, în cadrul proiectului „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.